изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:20 EEST
Проект за борба с ерозията в Добруджа    
Новини Зърнопроизводители от Добрич и от румънския град Констанца обмислят общ проект за борба с ерозията в Добруджа.

Идеята беше обсъдена днес на среща на земеделски стопани в търговско-промишлената палата в Добрич.

Сушата и ерозията все повече променят качеството на чернозема в Северна Добруджа въпреки големите инвестиции, които се влагат в земеделието за високи добиви, заяви Димитру Маноле - завеждащ сектор "Агрокултури" в Камарата за търговия, индустрия, корабоплаване и земеделие в Констанца, цитиран от БТА. По неговите думи стопаните от двете страни на границата трябва да обединят усилията си за увеличаване на поливните площи, като бъдат възстановени хидромелиоративните съоръжения. Той коментира, че трябва да бъде приета и специална програма за обновяване и създаване на полезащитни пояси, които да спират силата на вятъра.

Димитру Маноле коментира, че трансграничният проект ще даде резултати в далечно бъдеще, но дълг на еколози и агроспециалисти е още сега да бъдат предприети мерки, за да не се превърне Добруджа в Сахара.

И в Северна Добруджа основен проблем през тази стопанска година е сушата, отбелязаха от камарата в Констанца. За времето от октомври 2006-а до януари 2007 година в региона са паднали едва по 32 литра валежи на квадратен метър, а в някои зони и под 20 литра, посочи Димитру Маноле.

Васил Василев от фирма "Агромастер" също отбеляза, че залесяването може да намали силата на ветровете от Руската степ, които достигат Добруджа.

Срещата на земеделските стопани е в рамките на бизнес проекта "Добруджа без граници", в който партньори са палатата в Добрич и камарата в Констанца.
 


Сходни връзки

Проект за борба с ерозията в Добруджа | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Проект за борба с ерозията в Добруджа
Автор: Anonymous да 2007-05-08 @ 09:33 EEST
Преди да приказват господата, май е било по-добре първо да си прочетат  документите по програма ФАР-ТГС България Румъния, набелязаните мерки и договоретните и изпълнявани в момента проекти- 2003/005-631.04 - Промоция на устойчиво развитие и запазване на биологичното разнообразие в българо-румънския граничен район- справката може да се направи от страниците на МРРБ, от румънското министерство на евроинтеграцията или от страницата на Европейската комисия. Аман от кресльовци, които не си четат уроците!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди