изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:46 EEST
ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НA ВОДНИЯ ДЕФИЦИТ В ДОБРУДЖА    
ЗемеделиеПри липса на валежи от стопанско значение през следващите две седмици, водният дефицит в някои от областите в страната, включително и Добричка, ще се задълбочи. Това сочи анализ на Министерството на земеделието и горите, направен въз основа на извадково 10-процентно обследване на площите с есенници.

Анализът сочи недостатъчни норми на валежите. От МЗГ алармират, че предстои есенниците да влязат в период на формиране на репродуктивно органи - клас и зърно, които са чувствителни към влагозапасеността на почвата. Заради недостатъчната влага е констатирано пожълтяване на най-долните листа и тяхното постепенно отмиране. При обследването е установено, че 85% от посевите с пшеница са в общо добро до много добро състояние и при ечемика - 76% от обследваните площи. Средно е състоянието на 14,1% от пшеничените посеви и 19,6% при ечемика. Процентът на площите в незадоволително състояние е 1,3%, докато при ечемика достига 4,2% от обследваните площи.
Отчетено е разпространението на жълто ечемично вджуджаване, което е вирусна болест, преносима от листните въшки и цикади, в областите В. Търново, Добрич, Силистра, Ямбол, където се извежда борба с преносителите на вируса. В начален период на яйцеснасяне е житната пиявица, пишат в сайта на аграрното ведомство. Започнала е миграцията на вредната житна дървеница към житните посеви, се посочва още в анализа.
Агроспециалистите посочват, че се очаква недостатъчната засега влага в коренообитаемия почвен слой да повлияе негативно на добивите от есенните култури, особено в чувствителните фази от развитието на растенията като вретенене, изкласяване, цъфтеж и наливане на зърното.В средата на месеца ще се проведе следващото обследване на посевите в Добричка област. Комисията, която ще го извърши, е назначена вече от земеделския министър Нихат Кабил.
 


Сходни връзки

ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НA ВОДНИЯ ДЕФИЦИТ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди