изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:37 EEST
СИТУАЦИЯТА В ДОБРУДЖА СТАВА ПАГУБНА ЗА ЕСЕННИЦИТЕ    
ЗемеделиеВлагата в почвата е 4-5 пъти по-малко отколкото и в най-сушавата за Добруджа 1974 г., сочат данните на Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево. Там ще отслужват молебен за дъжд


Положението със състоянието на есенниците в Добруджа е тревожно, има опасност да стане и пагубно, алармира директорът на Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево Петър Петров. Макар в Добруджа, на фона на останалите региони в страната, есенниците все още да се "държат", то прогнозите не са никак обещаващи. Наблюденията на ДЗИ на влагозапасеността на почвата показват, че сега продуктовата влага е 4-5 пъти по-малко отколкото в най-сушавата за Добруджа 1974 г., съобщи П. Петров. И добави, че тогава добивите от пшеница са били 180-200 кг/дка, от слънчоглед - около 80 кг/дка, а царевицата е дала нулеви добиви и всички площи са били силажирани. Направен е сравнителен анализ към 7 май за влагата в почвата на всеки пет сантиметра дълбочина - от 0 до 100 см. През тази година на 7 май в почвения слой от 0 до 5 сантиметра влагата при пшеницата е била 2 литра/кв. м, за 5-10 см - 2 литра, за 10-15 см-  2 литра, за 15-20 см - 2 литра. Така в почвения слой до 20-25 сантиметра дълбочина, който е показател за продуктовата влага, водното съдържание тази година е 6-7 л/кв. м, докато през 1974 г. е било 24 литра. П. Петров посочи, че продуктовата влага е тази, която е обвързана с коефициента на завехване т.е. при която растенията спират да функционират.
Ако до 10 дни не паднат дъждове от поне 10-15 литра на кв. м, насажденията с есенници ще бъдат компрометирани, обясни П. Петров. той добави, че засега при посевите с пролетници все още има повече влага, тъй като слънчогледът и царевицата все още са в ранна фаза на развитие и при тях няма голямо извличане на влага от почвата.
Директорът на Добруджанския земеделски институт увери, че на този етап, макар и в по-малки количества в сравнение с предходни години, ще бъдат осигурени от тях необходимите семена за есенната сеитба. Той определи като навременна намесата на земеделското министерство и разпореждането всички налични семена да се подготвят и окачествят за сеитба.
През тази седмица в Добруджанския земеделски институт ще се отслужи молебен за дъжд.
 


Сходни връзки

СИТУАЦИЯТА В ДОБРУДЖА СТАВА ПАГУБНА ЗА ЕСЕННИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди