изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:10 EEST
НЕЗРЯЩИ КОНТАКТУВАТ СЪС СВЕТА    
НовиниВъзможности за комуникации с цял свят придобиха при посещението си в Румъния група незрящи от сдружение "Хобисклуб". Там те са били обучавани от проф. Флорин Радулеску, който също е с увредено зрение. Партньор на "Хобисклуб" от румънска страна е организацията "Невазаторовор".

Двете структури си партнират чрез извършване на обучение на членове на "Хобисклуб". То се провежда в Констанца. Целта му е незрящите да се научат да използват софтуерния продукт SKIPE, който им позволява да разговарят чрез Интернет с цял свят. Комуникацията посредством глобалната мрежа за хората с увредено зрение е по-сложна, тъй като те не могат да използват мишка, обясни пред НДТ Иван Тодоров - председател на "Хобисклуб". Той бе от първите членове на добричкото сдружение, които преминаха обучение в Констанца и вчера се завърнаха, за да отпътува втората група от четирима добричлии.
Пред НДТ И. Тодоров коментира, че е впечатлен от отношението, което има в Румъния към хората с увреждания. И разказа как там се отнасят социалните работници, а също и за това, че шофьорите забиват спирачки пред пешеходна пътека, ако някой е стъпил на нея.
Предстои в края на реализацията на проекта "Хобисклуб" да получи компютърна конфигурация, която да улеснява общуването на хората с увреждания.
 


Сходни връзки

НЕЗРЯЩИ КОНТАКТУВАТ СЪС СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.94 секунди