изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:35 EEST
УСПЕШНО ПРИКЛЮЧВА В МБАЛ-ДОБРИЧ ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ “ДРАЙФУС”    
ЗдравеСлед почти двегодишна целенасочена работа вчера в добричката болница се проведе заключителен семинар по  програмата “За по-добро здраве” на фондация “Драйфус”, осъществявана  в партньорство с българо-швейцарското сдружение “Хигия”.

Координаторът  на проекта - главната медицинска сестра Жана Ангелова сподели, че в него са участвали активно лекари, медицински специалисти от основните отделения и дейности  на здравното заведение, като акцентът е бил поставен върху практическото решаване на проблеми, свързани с превенцията и контрола на нозокомиалните инфекции. Освен Добрич, програмата обхваща и други областни болници и клиники във Варна, Плевен, Стара Загора, Габрово, Русе. Положителното в нея е насочване вниманието на участниците във всички етапи на  лечебния процес към необходимостта да се предотвратяват инфекциите,  тяхното практическо обучение да решават възникналите проблеми със съвременни средства и методики,         като се използва опитът на водещи в медицината страни. Проектът е изцяло насочен към здравето на пациентите,  които – заедно със своите близки, също са страна в спазването на правилата за болнична хигиена.

Ръководителите  на  заключителната сесия на семинара  вчера  Гергана Момова от Медицински университет – Варна, Слава Русева от Сдружение “Здраве за всички” и д-р Асен Пачеджиев, диретор на сдружение “Хигия”, изразиха положителните си вчечатления от резултатите в МБАЛ-Добрич, които по отношение на хигиената могат да се видят навсякъде в болницата. Проектът е естествено продължение на българо-швейцарските програми “Централна стерилизационна” и “Болнична хигиена”, в които нашата болница също успешно участва , а най-голямото му предимство е устойчивостта на постигнатото във времето. Той допринася за решаването на малките, но не по-малко важните проблеми в лечебния процес – тези, които зависят от субективния фактор, от хората. Според д-р Пачеджиев  и от  последния проект, и от предишните програми, в които сдружение “Хигия” участва, се налага впечатлението, че МБАЛ-Добрич изпреварва значително  останалите големи болници в страната  не само в болничната хигиена, но и във всичко останало: комуникационната култура, умението за работа в екип и по проекти, мотивацията и високите критерии на работещите тук. Несъмнено за това е допринесло в значителна степен дългогодишното партньорство на болницата в Добрич с Шафхаузен, резултатите от което са забележими навсякъде и извеждат здравното заведение на водещи позиции.

 

Елена Бъчварова

 


Сходни връзки

УСПЕШНО ПРИКЛЮЧВА В МБАЛ-ДОБРИЧ ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ “ДРАЙФУС” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди