изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:07 EEST
АЛБЕНА СТАВА ПО-КРАСИВА И МЛАДА    
ТуризъмТрафикът на автомобили в курорта пречи да се обслужват високоплатежоспособни клиенти. Затова ръководството на "Албена" цели максимално освобождаване на курорта от автомобилни газове и осигуряване на пространство за пешеходци и велосипедисти

В курорта "Албена" се подготвя мащабна програма за строителство на нови и модерни хотели, които да се вписват в уникалния му архитектурен стил. Това стана ясно на пресконференцията на изпълнителния директор на търговското дружество Красимир Станев в събота. Той припомни, че хотелите в курорта са строени преди 40 години, за да отговарят на едни условия. Сега те са променени, затова се търси възможност на туристите да се предложат по-добри възможности за ваканция.  Започнало е събарянето на стари хотели и изграждането на нови като "Фламинго" и "Калиакра". Застрояването обаче няма да е агресивно, както в други български курорти. То ще се извършва и много прецизно, тъй като новите хотели трябва да хармонизират с уникалния облик на курорта. Основната задача е да се освободи повече пространство, за да има място за зеленина и спортни съоръжения. Има идея да се изградят нови хотели на самия скат, който разделя т.нар. "горна" и "долна" зони. Те ще са свързани чрез лифт с крайбрежието. Всичко това ще се случи в следващите три до 10 години, каза К. Станев. Той обясни, че целта на ръководството на "Албена" АД е да се ограничи трафикът на автомобили в долната част на курорта. Надява се това да стане след възстановеното право на Албена да има пропускателен режим. Предстои да се затвори само за пешеходци участъкът от управлението до хотел "Добруджа". До няколко години на ската ще има големи закрити паркинзи, където ще могат да се оставят автомобилите, а в центъра на курорта ще се оформят зони за пешеходци, велосипедисти, ролери и т.н., където децата ще могат да играят свободно, каза К. Станев. Той съобщи, че предстои да се застрои централната част на Албена - между хотелите "Добруджа", "Лагуна", резерват "Балтата" и морето. На мястото на сегашното управление също ще има нов хотел, а управата ще се премести в началото на Албена. Там ще има още автогара, паркинг и търговски център.
По цялото Черноморие се чувства недостиг на добре подготвени кадри в туризма, каза изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. В момента в курорта работят 50 чужденци - молдовци, румънци, стажанти от Сърбия и Македония. Те работят като сервитьори, бармани, готвачи, камериерки, специалисти. Очаква се през активния сезон броят им да достигне 100. Не вярвам да е далеч времето, когато ще наемаме и китайци на работа в курорта, каза Станев. Според него, съществува голяма доза сива икономика в туризма и това силно засилва хаотичното движение на персонала.
В момента в курорта летуват около 10 000 туристи. Те са с 15 на сто по-малко в сравнение с 2006 г. За тази година максимумът, който "Албена" може да достигне, е около 1,9 - 2 милиона нощувки, колкото са били те и миналата година, каза Станев. Той посочи, че има чувствително снижение на заявките на борсите в Германия, а също и във Великобритания, Белгия и Холандия. Руският пазар също има 2-3 пъти повече потенциал. Вместо това сме допуснали руснаците да колонизират Анталия и турската държава да реализира няколко милиарда евро приходи от руския пазар, а ние да обираме трохите. Като основни причини за спада на туристите Станев посочва европейската конюнктура, бурното строителство по българските курорти през последните години и неглижирането от страна на държавата на туризма ни. Ние сме единственото същество на този свят без туристическите представителства. След като бяха закрити преди 15 години, те вече се смятат за лукс. Мероприятията на държавата за реклама на туризма ни в чужбина са инцидентни и остават почти незабелязани, каза още Станев.
Летището на "Албена" АД в Приморско ще се развива като модерно бизнес летище, добави Станев. Има желание то да обслужва частни полети. В района започва изграждане на голф игрище и летището ще бъде много търсено от чужденци, които пътуват с малки и бизнес самолети, каза Станев. Той съобщи, че изграждането на летище в село Рогачево, край Албена, засега се задържа. Но е сключен договор с министерството на отбраната за съживяване на летището в Балчик. То ще се използва за бизнес и малка авиация.
 


Сходни връзки

АЛБЕНА СТАВА ПО-КРАСИВА И МЛАДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди