изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:26 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: И ЗАМИРИСА НА ИЗБОРИ    
Общество

Местните парламентаристи пак приеха, макар и в леко видоизменен вид, решения за връщане на апортираните имоти в ПФК “Добруджа” и за отмяна на строително разрешение по бул. “25 септември. Именуваха детския хор на “Маестро Захари Медникаров”. Сградата на бившата Стоматология ще се дава на концесия за медицински дейности



В присъствието на народния представител от ПД “Социалдемократи” Николай Камов започна вчерашното заседание на Общинския съвет в Добрич. И като за пред депутат или бъдещ колега се развихриха речево и местните парламентаристи. Наложи се още в самото начало на сесията някои общински съветници да призоват председателя д-р Мирослав Попов да ограничи приказките в залата. Подразбира се, че това не се случи. Дори д-р Попов си призна, че позволява на някои народни избраници постоянно да вземат думата от място. По традиция в дневния ред на заседанието присъстваха две неизменни точки – казусите “ПФК “Добруджа” и “Строежа по бул. “25 септември”. Този път поводът бяха заповедите на областния управител, с които той връща и двете решения от предишното заседание на ОбС за ново обсъждане. Припомням, че едното решение предвиждаше да се обяви за нищожен апортът на общински имоти в ПФК “Добруджа”, тъй като е отпаднала необходимостта от това с отпадането на клуба от професионалната група, а на кмета се разпореждаше да издаде заповед за това. Предвижда се договорите с наемателите на обектите да продължат да действат при досегашните условия, а наемите да се превеждат на общината. Мотивът на областния управител да го върне е, че решението е незаконосъобразно. Едно от посочените основания е, че ОбС не може да разпорежда на кмета какви действия да предприема. Че местният парламент не може да заповядва на кмета какво да прави, потвърди и юристът общински съветник Владимир Калчев. Другото върнато решение на ОбС предвиждаше задължаване на кмета да отмени строително разрешение, тъй като незаконосъобразно е отстъпено право на строеж върху имот от 76,02 кв. м. Предвиждаше се още кметът да сезира компетентните органи за отмяна на строителното разрешение. Това решение, според областния управител, също е незаконосъобразно. И тъй като в залата не стана ясно дали местният парламент не е изтървал14-дневния срок, в който трябва да разгледа върнатите решения, бе намерен друг изход от ситуацията. След почивка и нови продължителни дебати бяха взети аналогични, но видоизменени решения по двата казуса. В залата се чуха мнения, че при всички положения, най-вероятно съдът ще има последен думата.

Иначе на вчерашното си заседание месният парламент взе още едно странно решение. По докладна записка на арх. Емилия Добрева относно проблем с осигуряването на вход към бившия стол под Обредния дом. Съветниците решиха да разширят обхвата на сключения договор с ЕТ “Донел – Димчо Христов” с допълнителни 10 кв. м, но не приеха втората точка – именно да разрешат преустройство, за да се осигури вход. Иначе вчера в заседателната зала освен жегата осезаемо се усещаше и наближаването на изборите. Предизборни стрели се размениха при обсъждане на предложението на председателя на бюджетната комисия Тодор Димитров за намаляване на санкцията от 0,5 % на 0,1% на ден за неизпълнение или забавено изпълнение на плащанията от страна на концесионерите. От групата на социалистите се чуха обвинения, че Димитров внася предложението преди изборите като предизборна агитация. Имаше дори предложения да се облекчат клаузите по договорите не само на концесионерите, а и на всички останалите наематели и приватизатори. В крайна сметка от Тодор Димитров бе поискано да оттегли докладната си записка за следващо заседание и да я прецизира.

На заседанието си вчера общинските съветници решиха да приемат предложението на концесионера на плетачницата в АЕМО “Старият Добрич” ЕТ “Десислава Пенка Митева” за прекратяването й. Бе решено рентгенът и физиотерапията към обявеното в ликвидация дружество “Стоматологичен център” да продължат да работят като преминат към общинското дружество “Диагностично-консултативен център II”, заедно с персонала от трима души. Бе разрешено на ликвидатора д-р Миглена Попова да ползва кабинет в бившата стоматология. Решено бе още сградата след актувавето й като публична общинска собственост да бъде предложена на концесия за медицински дейности. Решено бе, за да се покрият разходите по картите за градския транспорт на учениците от първи до шести клас, да се използва част от печалбата на “Тролейбусен транспорт”. Това се налага след промяна отстрана на правителството на наредба, според която досега безплатните карти са били финансирани от финансовото министерство. Тя налага да се търсят други източници, за да се плащат безплатните карти на учениците. Включително и за издадените вече на 2800 деца карти за тази година. С общински апартамент с площ от 59,66 кв. м бе обезщетено семейство, което трябва да освободи своето жилище по ул. “Димитър Ковачев”. То е върнато от съда на предишните си собственици – изселници в Турция. Бе взето решение за обезщетяване на собствениците по ул. “Иван Пенаков” с цел изграждане на блок “Добрич” и провеждане на улица “Иван Пенаков”

Вчера Общинският съвет реши още Детският хор в Добрич да носи името на своя създател и дългогодишен ръководител маестро Захари Медникаров. Според Донка Кюприбашиева, именуването е хубав, но недостатъчен жест. Затова тя предлага следващият Общински съвет да се занимае с проблемите на хора. Взето бе и решение да се проведе търг за монтиране на машина за продажба на пакетирани закуски в сградата на СОУ “П. Р. Славейков”.

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: И ЗАМИРИСА НА ИЗБОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди