изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:32 EEST
СБОГУВАХМЕ СЕ С КРИСТИНА КРАСЕН    
ОбществоНа 22 юни, в петък почина журналистката и писателката Кристина Красен.

В събота в Добрич скромно я изпратихме синът й Владимир, близки роднини и няколко колеги.

Кристина Красен /по паспорт Кристина Иванова Йовева/ си отиде от този свят така, както изживя целия си живот - без мисли и действия, които да притеснят когото и да е. Не доживя да види отпечатана новата си книга - "Ранени птици". Птиците са едни деца - несретници от социален дом за малолетни престъпници. Там главната героиня Елисавета /каква ти Елисавета, това си е досущ Кристина, нейно копие/ лекува крилете на тези "птици", за да могат да летят, да станат достойни хора.

През август 1998 г. обаче излезе книгата й "Да повярваш в чудото", на задната корица на която четем: "Всичко, което сега наричаме "чудо", е само проява на нашето невежество. Когато човек осъзнае, че носи в себе си Божествена искра и че няма смърт в този смисъл, в който ние я разбираме, той свиква да гледа на чудесата като на съвсем закономерни явления. Да повярваш в чудото означава да се издигнеш над собственото си невежество, или по-точно - да прогледнеш за истините на живота."

За Кристина Красен властта и политиката не бяха чудо и не повярва в тях. Чудо за нея бяха възможностите на човека, добротата и приятелството. И това, че има извънземни цивилизации, чиито представители вече са тук - на Земята, и осъществяват контакти със земните жители. Тя вярваше, че такива същества й помагат и през годите заедно с тях пребори една смъртоносна болест без никакви медикаменти. В петък обаче животът й поднесе смъртоносна изненада - инфаркт.

Кристина е родена на 1 януари 1939 г. във Варна. Там известно време работи във в-к "Народно дело". Във в-к "Добруджанска трибуна" беше коректор, истината е, че нямаше висше образование, което бе изискване по него време, за да стане редактор или завеждащ отдел. Но с Кристина се съобразявахме всички, защото никой по-добре от нея не познаваше правописа, а в същото време бе и стилист от висока класа. Нейни разкази публикувахме не само в единствения тогава окръжен вестник, но и в други издания, включително и столични. По-късно Кристина стана главен редактор на общинския вестник на Крушари и направи изданието едно от най-авторитетните в страната сред сродните вестници на по-малките селищни системи. В кръвта й беше да създава журналисти. Имаше остро перо, на което се изненадваха дори "водещи" имена в столичните издания, които по-скоро правеха една нагаждаческа журналистика и се ветрееха по пленуми, конгреси и какви ли не партийни форуми. Мнозина от тях се ветреят там и днес. С крушарския вестник на практика Кристина Красен написа част от историята на този край и създаде пълнокръвния образ на т. нар. малък човек, който изгради всичко онова, което други вече 18 години разрушават и ограбват под партийни флагове. Това тя не можа да преживее.

Кристина създаде и възпита едно прекрасно дете - Владимир, с каквото малцина родители могат да се гордеят - в смисъл на синовни грижи към тях. Тя бе неизменно до кончината на един достоен българин, за когото добруджанци, по традиция, все по-рядко си спомнят - съпругът й Георги Йовев, един от създателите на първия окръжен вестник, треньор на българския национален отбор по спортна стрелба на олимпиадата в Хелзинки, изключителен спортен журналист.

Кристина Красен бе сред създателите на литературната група "Класове", по-късно прераснала в дружество на Съюза на българските сисатели. И в "Нова добруджанска трибуна" Краси остави трайни следи. Управителката на вестника ни е започнала кариерата си като журналист при Кристина. Соня, племенницата на Красен, бе сред създателите и зам.-главен редактор на първия частен областен всекидневник НДТ. Публикации на Кристина в НДТ са в основите, върху които градим вестника. Радваме се, че сме издатели на книгата й "Да повярваш в чудото", надяваме се да успеем да отпечатаме и последната й творба.

Кристина Красен си отиде тихо и достойно - като милиони българи, без които България просто нямаше да я има.

Поклон!

НДТ и приятели

 


Сходни връзки

СБОГУВАХМЕ СЕ С КРИСТИНА КРАСЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди