изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:24 EEST
Лъчезар Иванов внесе в НС предложение за изменение и допълнение на Закона за местните избори    
ПарламентСофия. Народният представител Лъчезар Иванов внесе в НС предложение за изменение и допълнение на Закона за местните избори, съобщиха от политическа партия ГЕРБ.

Предложените промени за изменение и допълнение на ЗМИ целят да се постигне прозрачност на изборния процес и по – голяма ефективност. Изборът на органи на местно самоуправление – Общински съвет, Общински кмет и кмет на населено място трябва да стане на принципа на уседналост,тъй като жителите на съответното населено място имат пряк интерес от местното управление. Той доказа своята необходимост по време на проведени избори за членове на ЕП. Въвеждането на изискването за адресна регистрация дванадесет месеца преди датата на насрочване на местните избори и отбелязване в избирателните списъци на заявеният от избирателя настоящ адрес, когато той не съвпада с постоянният адрес, на практика ще доведе до максимално ограничаване на „изборния туризъм”.
Българският избирател желае да упражни правото си на глас с преференциален вот. Бариерите, предвидени в Закона за избор на членове на ЕП от Република България, от 15% ограничава възможността за избор и го обезмисля. Поради това ние предлагаме този праг да е 5%.
Съгласно силата на договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, регламенти приети от Европейския парламент имат пряко приложение във всички страни членки в ЕС и са задължителни за тях, следователно става въпрос за една наднационална парламентарна институция, регламентираща дейността на всички национални парламенти, включително и българският. Организацията на изборния процес съгласно Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България е напълно идентична с тази по Закона за избор на народни представители – включително са предвидени парични депозити за участие. Избраните евродепутати получават заплатите си от парламента, макар че някои от тях не са били депутати в българския парламент. Евродепутатите са избрани от народа (т.е. те са народни представители в колективен орган, какъвто е ЕП).
 


Сходни връзки

Лъчезар Иванов внесе в НС предложение за изменение и допълнение на Закона за местните избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди