изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:43 EEST
Няма да има задължително гласуване на местните избори през есента    
Парламент

Гласуването на предстоящите местни избори няма да бъде задължително.



Това решиха депутатите, като отхвърлиха на първо четене предложенията за промени в Закона за местните избори, направени от НДСВ и БНС.

"Разтревожен съм от тенденцията политически партии да се поддават на изкушението да пренебрегват граждански права за решаване на вътрешнополитически въпроси", каза в обяснение на отрицателен вот за предложенията Четин Казак от ДПС.

Депутатите решиха, че в малките населени места с над 100 жители кметовете ще се избират самостоятелно.

Въвежда се и принципът за уседналост, като в одобрените предложения, внесени от Коалиция за България, се предвижда избирателните списъци да се съставят по постоянен или настоящ адрес с дата 10 месеца преди изборния ден.

Не беше прието и предложението на БНС да отпадне деня за размисъл, както и избирателите задължително да имат основно образование.

Депутатите приеха също и предложението на Иван Сотиров от ОДС избирателят да има право да гласува в дадена община, само ако е живял 12 месеца в нея.

В приетия от парламента законопроект, внесен от Коалиция за България, се предвижда районните кметове да бъдат избирани пряко.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков обясни, че по този начин се засилва демократичния процес, като се дава право хората да изразяват вота си за политици, които представляват техните интереси.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че се дава възможност организираната престъпност да влезе във властта чрез предложението на Коалиция за България за преференциално гласуване.

Костов подчерта, че бизнесът винаги е участвал във властта, но трябва да се опира на политическата система и не трябва организираната престъпност да участва в управлението.

С преференциалното гласуване се цели да се даде възможност на избирателите да изберат един от предложените от партийната централа кандидати за общински съветници и така да преподредят листата.

Депутатите отхвърлиха предложенията за промени в закона, внесени от независимия Владимир Кузов, които предвиждаха членовете на секционните избирателни комисии да имат завършено средно образование.

Не беше прието и предложението на Николай Камов от Коалиция за България гласуването да бъде в работен, а не в почивен ден.

Беше отхвърлено предложението на Надежда Михайлова от ОДС гласуването да бъде чрез интегрална бюлетина, както и избирателният процес да се реализира по системата Хеър-Ниймайер.

Одобрени бяха промените, внесени от ДСБ, които предвиждат гласуването да бъде по постоянен адрес, както и да има последваща проверка на изборните протоколи за евентуално гласуване повече от един път.

actualno.com

 


Сходни връзки

Няма да има задължително гласуване на местните избори през есента | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Няма да има задължително гласуване на местните избори през есента
Автор: Anonymous да 2007-07-06 @ 17:28 EEST

А чи защо не поискат да въведат и ходене до тоалетната... пардонь, Клозета, под строг график и строй? Така хем канализацията ще се запушва по-рядко, хем и на ред ще свикнем... Мухахаха!  :-)))))

А погледнато най-сериозно, хората ще гласуват с празни пликове или недействителни бюлетини и пак ще е същото.

Освен това ще трябва да издадат на всеки гражданин нещо като пътен лист, в който надлежно да се отбелязва кога и къде е гласувал. "Бе, бе! - казваше баба ми - Учили, учили, узрели от знания, че чак прогнили!" ;-) 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди