изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 14:25 EET
Над 3 милиона български потребители са ощетени от ... Закона за защита на потребителите    
Икономика

Над 3 милиона са българските потребители притежаващи кредитни и дебитни карти според последната статистика на Борика, но на практика същите тези 3 милиона няма да могат да си купят нищо с тях в интернет, поне не и в България. Това ще е ефектът от поредната недомислица в родното ни законодателство, която ще принуди българските и чуждестранните онлайн магазини да преустановят дейността си на територията на страната благодарение на Закона за защита на потребителите,, Глава четвърта - Търговски практики и способи за продажба, Раздел II - Договор за продажба от разстояние, чл.53, който гласи: "Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55". В новата поправка на закона, която ще се гласува тези дни в парламента, от чл.53 отпада "преди изтичане на сроковете по чл. 55", но проблемът с електронните разплащания остава неразрешен. Или с други думи на потребителите се забранява да заплащат стоката поръчана по интернет с карти, дори и ако те искат да платят. И ако по някаква случайност те все пак платят, като например преведат пари за поръчката си по банковата сметка на търговеца, то те веднага го поставят в ролята на закононарушител, макар и неволно. 

В същото време в международен план само за изминалата година оборотите онлайн надвишиха 100 милиарда долара в САЩ, 7 милиарда в Англия и се наблюдаваше ръст на поръчките по интернет от 63 до 79% в държави като Франция и Германия.  Общата сума от транзакциите с наши карти в чужбина в лева (Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro) отново според Борика е над 60 милиона.

Абсурдът на нашите законотворци обаче не свършва до тук. Оказва се също, че според българските закони всички интернет магазини в чужбина работят незаконно, защото приемат авансови плащания с кредитни карти от българските потребители. Това означава, че голяма част от гореспоменатите 60 милиона са били незаконно взети от чуждите онлайн магазини. Според същият този закон, ако в момента направим поръчка за книга от amazon.co.uk и те вземат парите за нея, ние като съвестни граждани трябва да подадем жалба в Комисията за защита на потребителите. Комисията от своя страна е длъжна да привика в офиса си шефа на Amazon Джеф Безос и да му напише акт заради това, че са ни взели парите. Представете си реакцията на Amazon, чийто годишен оборот е съизмерим с брутния ни вътрешен продукт в тази ситуация, и тя ще е единствената възможна - спиране на всички доставки до България за неопределен период от време, като например завинаги.
Оставяме отворен въпроса каква е целта на този закон и то в момент, когато правителството ни твърди, че новите технологии и иновации са приоритет за страната. Защо интернет търговията у нас е поставена в неравностойно положение спрямо всички други видове търговия и потребителите ни ощетени, и кога най-после хората стоящи зад законите ще осъзнаят, че техните действия или бездействия могат да повлияят негативно върху бъдещето на цяло едно поколение.

За допълнителна информация можете да се свържете с:
Пламен Узунов - puzunov@baet.net, 0888869066
Петър Ванчев - pvanchev@baet.net, 0898482258
Надежда Митова - pr@baet.net, 0899871881

 


Сходни връзки

Над 3 милиона български потребители са ощетени от ... Закона за защита на потребителите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди