изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:21 EEST
Дружеството на писателите в Добрич иска да стопанисва къщата-музей на Йовков    
НовиниДобрич. На следващата сесия на Общинския съвет ще бъде разгледано предложението къщата-музей “Йордан Йовков” в центъра на Добрич да бъде стопанисвана от местното дружество на писателите. Това каза пред журналисти днес кметът на града Детелина Николова.

Тя уточни, че предишният наемател е бил сдружението с обществено-полезна дейност “Бялата лястовица”, но договорът е прекратен в средата на май, предаде кореспондентът на радио “Фокус”- Варна.
Както "Фокус" съобщи, сградата е в окаяно състояние. Изкъртени са кабели, дограма, ограда, изпадала е мазилката, покривът е провиснал. Къщата е исторически паметник на културата с национално значение от 1976 г. и е включена в стоте национални туристически обекта. Тя е родният дом на съпругата на певеца на Добруджа - Деспина Колева. В т.нар. "Голяма стая" Деспина се е венчала за Йовков. Тук творецът е започнал да пише повестта “Жетварят”.
Йорданка КАЛЧЕВА

 


Сходни връзки

Дружеството на писателите в Добрич иска да стопанисва къщата-музей на Йовков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди