изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:58 EEST
АФП: Медиците в Либия са депозирали молба за прошка и милост пред Висшия съдебен съвет    
Новини Триполи. Българските медицински сестри и лекар, осъдени на смърт в Либия по обвинения в умишлено заразяване с вируса на СПИН на стотици либийски деца, депозираха пред Висшия съдебен съвет, който ще заседава в понеделник, молба за прошка и милост, предаде АФП, позовавайки се на либийски официален източник.

Молбата е била подписана в събота от шестимата медици, в присъствието на посланици на европейски страни, акредитирани в Триполи, допълнил източникът, пожелал анонимност.
Либийският адвокат на медицинските сестри, Осман Бизанти, е потвърдил подписването на документа, уточнявайки че освен него, медиците са подписали и своеобразна “гаранция”, че няма да предприемат съдебни преследвания срещу либийската държава за осемте години, прекарани в либийски затвори. Двата документа, плюс споразумението за обезщетения, което е в процес на финализиране, със семействата на заразените деца, трябва да бъдат разгледани в понеделник от Висшия съдебен съвет в Либия.
Висшият съдебен съвет в Либия е политически орган, пряко зависим от министъра на правосъдието. Съветът може да потвърди, отмени или смекчи смъртните присъди срещу медиците, потвърдени в сряда от Либийския върховен съд.
Както по-рано съобщиха световните агенции, семействата на заразените деца са приели да им бъдат изплатени обезщетения в размер на 1 милион долара за всяко дете, но председателят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца, Идрис Лага, уточни, че “споразумение няма да бъде подписано докато парите не бъдат действително преведени на семействата”. Позицията на семействата е, че споразумението за изплащане на финансови обезщетения ще се смята от тяхна страна за отказ от смъртните присъди срещу медиците, обвинени в заразяването на 438 либийски деца, 56 от които починаха.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

АФП: Медиците в Либия са депозирали молба за прошка и милост пред Висшия съдебен съвет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди