изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 05:53 EEST
ИВАНА СНИМА КЛИП В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Новини

Мега-звездата на българския поп-фолк Ивана снима видеоклип към най-новата си песен в Ботаническата градина в Балчик, научи НДТ. Тя е поредният хитов изпълнител след Райна и Веселин Маринов, избрал за декор красивите цветя.



От служителите на райското кътче в региона разбрахме, че в момента посетителите могат да видят в истинската им красота като цъфнали цветя магнолията, индийския люляк, пясъчната лилия, която е включена в червената книга за защитени растения, ехинацеята, албицията и водната лилия  

Интересни и впечатляващи са цветните фигури „тип партерно зацветяване”,  разположени в „Градината на боговете” и в новата част „Св. Св. Константин и Елена”. В тях са представени 12 семейства, включващи 26 вида летни цветя, изобилстващи с различни форми и варианти.  От подготвения разсад,  който се отглежда в оранжериите на УБГ,  през месец май  се засаждат около 50 000 бройки и днес цветният блок е предпочитано място за снимки на гостите на Балчик.

В градината се отглежда най-старият екземпляр Едроцветна магнолия. Нейните великолепни бели венчелистчета пръскат аромат и чар през през този месец. Семейство Магнолиеви са най-примитивно устроените представители на Покритосеменните растения, доказателство за това откриваме в съплодията им, които приличат на борови шишарки, споделиха експертите.

Може да бъде видяна и Ленкоранската албиция, която е разпространена в субтропичните райони на Средна Азия. Нейните зелени клонки при цъфтеж се обкичват с бледо розови „пухкави” цветове. При знойно слънце и нощем нежните й листенца се свиват по средната жилка, което е свързано с терморегулацията на дървото.

Посетителите на Ботаническата гради могат да се насладят и на най-красивото растение по пясъчните крайбрежия - Пясъчната лилия (Pancratium maritimum L.) Листата са синьо-зелени от восъчния налеп, с който са покрити. Цветовете са нежни, бели с много фин аромат. В жежкото лято сред пясъците тя оцелява чрез дълбоко заровени луковици. За растежа си може да използва и солена вода. Пясъчната лилия е един от 14-те вида защитена псамофитна растителност, включена в Червената книга на България.

Водната лилия е красиво плаващо цвете, при което  листата, стъблата и цветовете плават на повърхността на водата. Размножава се изключително бързо. За да не се изтощи почвата, на която е засадена, се препоръчва отстраняване на част от листната маса.  Засажда се в по-тежка глинесто-песъклива, а не торфена почва. Добре е да отглеждате това красиво цвете на открито, а през зимата да го приберете на топло, в подходящ съд с вода. НДТ

 


Сходни връзки

ИВАНА СНИМА КЛИП В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди