изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 03:43 EEST
170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА    
Общество

"КОЙ МОЖЕ ДА МЕ УТЕШИ? КЪМ КОЙ МЪДРЕЦ ДА СЕ ОБЪРНА СЪС СЪВЕТ ДА МИ СЕ ЯВИ?"

Тези и още много други въпроси си е задавал Апостолът на свободата Васил Левски, като някои от тях е записвал и в личното си тефтерче. По повод годишнината от неговото рождение ви предлагаме извадка от личното тефтерче на Апостола, което преди време бе разпространено от централен вестник.



[1878, октомври-ноември]
 "Приимам за револ[вери] 3 1/2 лири турски. Изприимам за два револвера 7 лири ту[рски], пък за един остава да го платят отпосле." - така точно, кратко и абсолютно прозрачно Левски е водил "счетоводство" за всяка народна пара.
В тефтерчето си Дяконът е записвал и изпитани цярове срещу различни болежки: "За изгорено: кромид лук да се счука с жабляк, сол и мед [и] да се налее по[сле] с прясно мляко да се мие".
"Лозинка градска, лоз[инка] войнишка, въобще и лоз[инка] четовна, лоз[инка] между войводите, особно, за всякакъв противен случай. И те всичките се изменяват  от време на време, а в противни случайности се изменяват по-често. И на [в]секи ден, биле и по два пъти се случва. Но [в]сичките ли? Не, само оная, за която сме в недоверие.
А другите си се изменяват от време на време, според както ще ни покаже законът. Ако войвода падне в плен или умре? Ако войник падне в плен или побегне? Ако някое неприятелско отделение падне в ръцете ни, което сме сдобили с оръжието си или прибегне да се подчинят под нашето знаме, или един по два бягат и търсят защита? Ако пратеник от неприятелска страна, или сам войводата им иска да се види и разговори с войводата ни? В който град или войвода се би явили от каквато и да е народност лица да изпитват какво искаме ний българите от турчинът? За тоя най-важен вопрос, ни един град сам за себе си, ни войвода смее да подписва за някакво примирение с турчинът, като им предлагат някакви права.
[В]секи град и [в]сяко село и войвода ще знае какво да отговаря на това питание, като ще е подготвен от по-напред за това. Слънце - най деликат[ен] вопрос, т.е. СВЯТА РЕПУБЛИКА."

 


Сходни връзки

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди