изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:23 EEST
ПШЕНИЦАТА УДАРИ ВЧЕРА 400 ЛЕВА ЗА ТОН    
ЗемеделиеОЧАКВА СЕ ДО ДЕСЕТ ДНИ ЦЕНАТА ДА СТИГНЕ РЕКОРД ОТ 500 ЛЕВА  Вчера в Добричка област се сключваха сделки за продажба на пшеница за 400 лева на тон, научи НДТ. Това е рекорден скок само за една седмица. В началото на миналата седмица цената на житото бе 330 лева за тон, този понеделник бе 370 лева, а вчера вече 400 лева. Прогнозите са, че до десетина дни цената на тон хлебно зърно ще удари рекордните 500 лева за тон.

 Причината е, че има огромно търсене, а няма предлагане, коментираха търговци. Вчера жито от Добричко на цена от 400 лева за тон са купили представители от мелницата в Карнобат "Топазмел". На входовете в някои кооперации в Плевенско, Лом, Свищов били залепени табели с надпис: "Цена на пшеница: 400 лева за тон. За по-малко не ни безпокойте!". Няма хаос на зърнения пазар, коментираха браншовици. Според тях, има европейско догонване на цените. Ситуацията вероятно ще се успокои, когато цената на българското жито стигне европейската. В момента на борсите в Испания, Италия и Унгария пшеницата се котира на цена от 220-240 евро за тон. НДТ

 


Сходни връзки

ПШЕНИЦАТА УДАРИ ВЧЕРА 400 ЛЕВА ЗА ТОН | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПШЕНИЦАТА УДАРИ ВЧЕРА 400 ЛЕВА ЗА ТОН
Автор: Anonymous да 2007-07-18 @ 11:02 EEST

privet dano sega spe4elqt,4e da imat pari za renta

ПШЕНИЦАТА УДАРИ ВЧЕРА 400 ЛЕВА ЗА ТОН
Автор: Anonymous да 2007-07-18 @ 15:22 EEST

Ето, наблюдава се какво става, когато има некадърна държавна политика във аграрния сектор.

Пшеницата се изкупи от полето на цена 0,27-0,33 лв./тон . Сега чакат да я продадат колкото в Италия, Испания и не знам накаде си. Да, ама там цените на европейските борси са равновесни, т.е. те не водят до драстично поскъпване на хлебните произведения, които там по принцип са си доста скъпи, пък и за повечето евро страни не са основна храна. ;-) Тука нашите лакомници ще спекулират, ще оставят народа гладен, за да изкарат огромни печалби (аз се съмнявам че тези хора знаят как се правят големи ефективни организации, носещи голяма маса на печалбата! предвид досегашния бизнес-опит, както и създадения пазар на раб.сила в областта и други елементи на местната бизнес-среда като цяло ). И накрая понеже така са научени от живия живот, пак ще викат че нямат.

Един ден обаче като се изравнят цените, ще се намерят други, ще докарат зърно от изток, което ще е по-изгодно, и нашите арендатори ще умрат, но народа за чиято сметка са спекулирали, тогава ще ги гледа безучастно. И тогава те ще си протестират по улиците, пък ние ще ги сочим с пръст и ще им се смеем.

Защото всичко е пазарна икономика, но процесите трябва да се регулират. Иначе този феномен Държавата нямаше да съществува хилядолетия наред. ;-))))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди