изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:43 EEST
С 35 НА СТО ПО-НИСКИ ДОБИВИ ОТ СЛЪНЧОГЛЕДА    
ЗемеделиеОчаква се те да са на нивото на най-сушавата 1974 г. Прогнозата е, че ще има силажирани полета с царевица

С 30-35 на сто по-ниски добиви от слънчогледа, в сравнение с миналата година, очаква заради сушата селекционерът по слънчогледа и директор на Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево, Петър Петров. Прогнозата му е, че те ще са на нивото на най-сушавата година за последните десетилетия - 1974 г., когато от декар са прибирани по 112-115 килограма. Растенията са с около 20 сантиметра по-ниски, вече са опадали първите 6-7 двойки листа. Прогнозата на селекционера е, че жътвата на маслодайната култура ще стартира с около 20 дни по-рано, в сравнение с други години. Очакванията са маслеността да е по-добра. Петър Петров прогнозира, че балансът от слънчоглед за страната ще бъде обвързан, въпреки по-ниските добиви, тъй като са засети повече площи с маслодайната култура. Най-вероятно изкупната кампания ще стартира при цени по-високи от миналата година, каза Петър Петров. Причината е завишеното търсене на слънчоглед и царевица за биоетанол и биогаз. Земеделски стопани съобщиха за НДТ, че в Добричка област вече се оферира по 38 стотинки за килограм слънчоглед. 
Прогнозата за царевицата е, че картината ще е разнородна - в зависимост от това дали са засети ранни или късни хибриди, както и от това дали ще паднат очакваните от румънски метеоролози дъждове в периода 22-25 юли. Със сигурност обаче ще има пропаднали на места площи, където продукцията ще се силажира.
 


Сходни връзки

С 35 НА СТО ПО-НИСКИ ДОБИВИ ОТ СЛЪНЧОГЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди