изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:01 EEST
САХАРСКИ ЖЕГИ МОРЯТ ДОБРИЧ    
НовиниТермометърът чукна 40.6 градуса, днес се очаква да достигне 43-44 градуса. Заради жегите се увеличи и травматизмът - само за ден 40 са постъпили със счупвания на крайници в Спешното отделение

Вчера най-високата измерена температура в Добрич достигна 40.6 градуса, съобщи за НДТ дежурният в местното подразделение на НИМХ в града. Оттам коментираха, че и днес не се очертава по-прохладно време, като дори прогнозата е термометърът да достигне 43-44 градуса. Според статистиката, която метеоролозите водят, най-горещият 23-ти ден на юли е бил през далечната 1909 година, когато живакът е показал едва 34.3 градуса. Засега прогнозата не вещае кой знае какъв спад на температурите, добавиха от метеостанцията. Очакванията на специалистите са за слабо понижение след сряда, като прогнозно температурата ще е около 38 градуса, добави още дежурният от станцията.
Колкото и парадоксално да звучи, жегите са причината и за големия травматизъм сред гражданите. Само за ден в Спешното отделение в Добрич са били приети 40 души със счупени различни крайници, съобщиха лекари от отделението. Медиците коментираха, че хората са по-невнимателни заради жегите, което води до настъпване на травматизма. На денонощие по около 100-ина са пациентите, които минават през Спешното с различни оплаквания.
От Центъра за спешна медицинска помощ пък заявиха, че на ден линейките излизат за около 3-4 случаи на колабирали и припаднали пациенти от жегите. На въпрос на НДТ какво трябва да направи човек, ако не се почувства добре, директорът на ЦСМП д-р Огнян Господинов заяви: "Препоръчвам, щом някой усети, че започва да му се вие свят, най-добре е да легне на прохладно, като краката са поставени по-високо от главата и да се пият много течности - вода и айран. От високите температури кръвното налягане спада и намалява циркулацията на кръв, затова трябва да се компенсира с поемането на повече течности. Естествено, следващата стъпка е да се потърси лекарска помощ".
Шивашките фирми в града вече са изтеглили работното си време в сутрешните часове заради 40-градусовите жеги, съобщи директорът на дирекция "Областната инспекция по труда" в Добрич Младен Мартинов. В шивални и гладачни започвало да се работи към 7.00-7.30 часа сутринта, до обяд. Причината е, че най-често от тези цехове има сигнали за припаднали работнички в горещините, коментира още Мартинов. През последната седмица инспекторите по труда не са констатирали нарушения на допустимите температурни граници. Вчера е бил получен сигнал за нетърпими жеги в шивашка фирма в Балчик. Тя била започнала климатизиране, но температурните рекорди го изпреварили. Дадени са предписания да се организира по подходящ начин и работното време в пералните и гладачни помещения в курорта Албена, добави още Мартинов.
От вчера две цистерни на сметопочистващата фирма "Шеле" оросяват площади и улици в Добрич, както и зелените площи в градския парк. На общинските служители е разпоредено да излизат извън сградата на кметството по проверки и инспекции само в сутрешните часове. Пак тогава се прави и маркировката на преасфалтираните улици, тъй като асфалтът се размеква от жегите.
Зноят вдигна неимоверно и консумацията на вода, заяви за НДТ управителят на "Келто" ЕООД Тодор Колев. Два пъти и половина повече трапезна вода се купува спрямо летния период до момента на миналата година, добави още Т. Колев. Фирмата пълни на денонощие по 30 хил. л трапезна вода от собствения си водоизточник и едва насмогва на заявките, коментира още Колев. Като цяло, според него, очакваният ръст на продажби на вода тази година спрямо миналата ще е около 60-70 %, като немалка заслуга за този ръст се дължи и на небивалите горещини.
И тази седмица продължават работа доброволците от БЧК в двата разкрити пункта в централната част на града, заяви председателят на милосърдната организация д-р Артюн Еринозов. Той добави, че среднодневно доброволците раздават на желаещи минувачи по 600-700 л вода, а над 200 добричлии пък минават през пунктовете на ден да премерят кръвното си налягане. "Пунктовете ще работят до сряда, след което ще се прецени" - каза още д-р Еринозов.
 


Сходни връзки

САХАРСКИ ЖЕГИ МОРЯТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди