изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:15 EEST
ОБЩИНАТА ИСКА СЕРИОЗЕН ДЕБАТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДВЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ    
ОбразованиеСтратегията на общината е запазване на училищната мрежа в Добрич, каза зам.-кметът Ваня Балчева по повод заповедта на просветния министър за сливане на професионалните гимназии по транспорт и обслужване и лека промишленост

Община Добрич е против сливането на професионалните гимназии по транспорт и обслужване и лека промишленост. Това становище е изразила зам.-кметът Ваня Балчева при срещите си в просветното министерство през миналата седмица. Тя припомни, че заповедта на министър Даниел Вълчев е от 12 юни - по предложение на началника на РИ на МОН Рина Иванова. Стана ясно, че общината е научила за това предложение от колектива на гимназията по лека промишленост, а той пък - от телефонен разговор с министерството. В изпратено още на 19 април писмо до началника на инспектората Рина Иванова кметът Детелина Николова заявява, че според подписано споразумение за реализация на пилотен проект за децентрализация на управлението в системата на училищното образование, за откриване, преобразуване и закриване на училища и обслужващи звена се изисква предложение от общината, а такова няма. "Считаме, че на този етап в град Добрич не се налага преобразуване на съществуващите професионални гимназии. Държавният план за приемане на ученици за учебната 2007/08 г. е утвърден и всяка промяна в училищата би затруднила ученици и родители при кандидатстването. Според нас, предлаганото "преобразуване чрез сливане" с ново наименование на сега съществуващата гимназия е вид ликвидиране на другата професионална гимназия. Изразяваме мнение, че предлаганото "преобразуване чрез сливане" на две разнородни професионални училища не е рационално. Професионалната гимназия по лека промишленост разполага със сравнително добра учебно-материална база и добри професионалисти. Тя подготвя кадри за важни и необходими отрасли в общинската и регионална икономика. Училището има възможност да провежда квалификационно обучение на заетите в производството и услугите, съгласно програми и проекти "Учене през целия живот", се казва в писмото на кмета Детелина Николова. Тя изразява надежда, че ще се прояви разбиране и съпричастност за запазване на съществуващата образователна система в Добрич.
Според г-жа Балчева, становището на общината е, че не се налага сливане. Ако все пак се върви към преструктуриране, такова решение трябва да бъде взето след по-сериозен дебат. Тя посочи, че в сградата, където се предвижда да бъде настанена обединената гимназия - на ПГТО, първият и втори етаж са на частни лица и там не е извършван сериозен ремонт. В същото време през последните три години в сградата на гимназията по лека промишленост са вложени 250 000 лева за ремонт. При преместването би настъпил и проблем с провеждането на практиките на учениците от гимназията по лека промишленост. В. Балчева припомни, че в ПГЛП се реализира проект по програма ФАР "Учене през целия живот". Там квалификация "шивач" са получили 65 безработни. Шивашките фирми от града, които са основен потребител на гимназията по лека промишленост, също я подкрепят в искането за самостоятелност. През есента в гимназията ще стартира проект за нови технологии в шивашкото производство, реализиран съвместно с "Ейнджълс моделс".
Има намаление на учениците във всички професионални гимназии, но това се дължи на демографската картина за тези години. Общината има стратегия, одобрена от Общинския съвет, за запазване на училищната мрежа и, по възможност, учениците да учат на едносменен режим, каза В. Балчева.
Тя напомни, че директорът на ПГЛП е обжалвал решението на просветния министър Даниел Вълчев и с това е спрял изпълнението й. Така че се очаква на 15 септември учебната година в двете гимназии да започне по старому.
 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА ИСКА СЕРИОЗЕН ДЕБАТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДВЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди