изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:55 EEST
МЕДИЦИТЕ ПРИЗОВАВАТ: СТОЙТЕ ВКЪЩИ ДО 18 ЧАСА    
НовиниПри възможност, гражданите сами да си организират сиеста и да не се излагат на слънце

Във връзка с повишаването на температурите през летния сезон Министерството на здравеопазването разпространи информация, с която напомня, че най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както и хората със сърдечно-съдови заболявания и хората със затлъстяване. От здравното ведомство препоръчват на гражданите, за да се предпазят, да стоят на сянка, особено в обедните часове, да се пазят от пряка слънчева светлина, да носят шапка в града и да ползват чадър на плажа, да носят памучни и леки дрехи, да пият повече течности, да не употребяват алкохол през деня, да избягват физическото натоварване, летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа. При наличие на слънчев удар, болните трябва да се пренесат на сянка и да им се поставят студени компреси на главата. Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. При него най-неприятното усложнение е, че спира отделянето на пот, в следствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, където потоотделянето е запазено, обясняват от здравното министерство.
     Предразполагащи моменти за топлинен удар са усилена физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи, както и наличие на сърдечно-съдово заболяване и затлъстяване. Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове. Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане. Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и проветриво място. Дрехите му се разхлабват, той се напръсква с вода, на главата му се поставя студен компрес. Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба и му се дава да пие студена вода. При загуба на съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Пострадалият се транспортира в лежащо състояние до медицинско заведение. Най-тежките поражения са кома, депресия на всички жизненоважни функции. Ако бъде охладен навреме, човек възвръща нормалния си тонус след 4 до 5 часа.
     Медици от спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич апелираха към добруджанци - да си организират сами сиеста, по почина на испанци и гърци, и до 18 часа да си стоят у дома.
 


Сходни връзки

МЕДИЦИТЕ ПРИЗОВАВАТ: СТОЙТЕ ВКЪЩИ ДО 18 ЧАСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди