изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:41 EEST
БСП И ДПС - ЗАЕДНО НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ    
Коментари В Турция може да се гласува с интегрална бюлетина, в България БСП и ДПС не дават. Вчера социалисти и депесари вдигнаха бариерата и пред изборния туризъм

 

След вчерашното шоу в парламента, специалистите твърдят, че изселниците в Турция ще могат да гласуват на местните избори наесен. Това стана ясно, след като депутатите от управляващото мнозинство решиха, че от избирателните списъци няма да се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 10 месеца преди датата на вота. Опозицията е категорична, че "това обезсмисля гласувания принцип на уседналост и изискването право на глас да имат българските граждани, които са живели най-малко 10 месеца преди изборите на територията на съответната община". Социалистите и депесарите успяха да се наложат и да отхвърлят интегралната бюлетина. Поне до петък, ако се преобърне мисленето в главичките на депутатите от БСП и ДПС. Вече стана ясно, че на местните избори социалистите и доганистите ще се целуват и най-вероятно скрито или открито ще правят коалиция за избирането къде на кметове, къде на общински съвети. Под въпрос остава коалирането с тях на царистите, за да се повтори управлението на държавата и по градове, села и паланки. Ако българският народ не излезе да гласува и не им обърка сметките за дълги времена.

Нормално е българският избирател да си зададе въпроса: Защо БСП и ДПС искаха вчера да не се гласува с интегрална бюлетина на местните избори и прехвърлиха топката на правната комисия?

Ако се върнем към провелите се първи избори за евродепутати, ще видим поне за Добричка област една болезнена истина - как бяха купувани ромски гласове в полза на ДПС. От турски тирове се изнасяха пилета, оцет и олио и дни наред с тях се "подпомагаха социално" ромски и турски семейства. Никой обаче не пое гордостта, да каже, че е извършил това благородно дело, въпреки, че лидерите на БСП и ДПС в Добричка област при други условия заливаха медиите с благотворителните си изяви. Нещо повече, когато НДТ поиска от шефката на данъчното Петя Банкова да направи проверка как тези турски подаръци са влезли в страната, как са постъпили в търговските обекти, обмитени ли са те, начислен ли е ДДС върху тях и т.н., протежето на червените депутати в данъчното замълча и продължава да мълчи. Така ще направи и след задаващите се местни избори. Народът е казал: Гарга на гарга око не вади!

Дълго време бесепари и депесари ни заливаха с изявленията си, че избирателите им не можели да се справят с интегралната бюлетина, защото или били възрастни, или били неуки и т.н. Същите тези избиратели, говоря за нашенци с двойните паспорти в Турция, гласуваха, без да гъгнат, на току-що миналите парламентарни избори в южната ни съседка. Там те чинно спазиха и закона за задължителното гласуване, защото Турция е държава като държава, а тук сме държава под наем на БСП и ДПС. Защото там - в Турция, същите избиратели, които тук идваха и пак ще идват с автобуси, за да гласуват за кметове и на села, където живеят по един-двама души, се справят с интегрална бюлетина до 80 см, а тук не могат!? Истината е, че просто тук те не знаят за кого гласуват и изпълняват една политическа поръчка, спусната от ръководителите на двете братски партии - Сергей Станишев и Ахмед Доган. Защото там те избират този, който е най-достоен, според тях, а тук избират някой и той е този, който им посочат.

Проблем ли е интегралната бюлетина и за циганите? Не е проблем. Защо? Защото циганите в Добричка област знаят да броят пари, това означава, че познават числата, т.е. номера на партията, която биха избрали, по-често, която им посочат местни вождове, сред които и сводници. Мнозина от циганите знаят и да четат. Тези, които не могат да четат, просто не искат да се научат и предпочитата антените им да са насочени право на юг, където не отиват да живеят, защото в Турция мързелът и безпросветието не се тачат. Впрочем, да си кажем истината - сред тези хора има интелигенти, образовани, комбинативни, работливи и няма защо да бъдат подценявани. Повечето от тях се справят блестящо в страните от Европейския съюз, където ходят на гурбет. Ще се справят и тук с една интегрална бюлетина, дори и без подкуп и три пилета и бутилка олио или оцет в деня за размисъл и за избори.

Основното за отмяната на интегралната бюлетина е, че лидерите на БСП и ДПС на всички нива отново ще разчитат на първичния инстинкт на избирателите си да изберат спуснатия партиен човек, пък макар той да е непознат, крадлив, мързелив или изпечен лъжец - справка депутатите им. Втората ширеща се истина е, че е почти невъзможно предварително по домовете да се раздават интегрални бюлетини и после те да се подменят с истинските в момента на избор. Да не говорим, че напоследък изборните агитации на тези две партии се превърнаха не толкова в съревнование на програми, колкото в убеждаване с кой номер бюлетина трябва да се гласува.

Нормално е да се замислим защо единствено БСП и ДПС искат да не се гласува с интегрална бюлетина. Не е трудно да си отговорим, че интересите на тези две партии все повече се сближават, колкото повече се отдалечава личното финансово благополучие на лидерите им от това на избирателите им, особено в малките селища. Нормално е да очакваме двете партии да бъдат в съюз и на тези избори, въпреки че поне на избирателите на една от тях желанието е съвсем друго. Но такъв е животът. Очевидно е, че българският народ ще трябва да се интегрира в Европейския съюз без интегрални бюлетини по време на изборите. Докато един ден някои хора прогледнат и теглят една солена на партийците и после си кажат: Таковал съм ги... и ..., ще гласувам за свестен човек, когото познавам!

Но дотогава има да изтече много вода и да се напълнят много лични сметки. Сега отиваме към местните избори с партийни бюлетини и изборен туризъм. Щеше да бъде друго, ако имаше едни предсрочни парламентарни избори, но истината е тази. Всеки народ си заслужава управлението!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

БСП И ДПС - ЗАЕДНО НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БСП И ДПС - ЗАЕДНО НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ
Автор: Anonymous да 2007-07-27 @ 08:39 EEST
Добре е народа да блокира тия автобуси и да не им даде право да слязат. Време е тия от ДПС да разберат че ако искат да са депутати да отидат в Турция и там да ги избират за такива. Народе осъзнай се най после. Всички искаме интегрална бюлетина, а не да гласуваме за тоя или тая, които дори не ги познаваме, а и те не хаят за нас обикновените хора. Депутатите които сме избрали да не се карат, а реално да мислят за избирателите си. Достатъчно са направили за себе си. Нямат ли съвет ?
БСП И ДПС - ЗАЕДНО НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ
Автор: Anonymous да 2007-07-27 @ 11:17 EEST

Bravo g-n Dukov !

Za tozi komentar 6apka Vi svalqm!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди