изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:47 EEST
СКАНДАЛ НА ДЕНЯ: БСП И ДПС СПЕЧЕЛИХА БИТКАТА ЗА ИЗСЕЛНИЧЕСКИЯ ВОТ    
Парламент
Отпаднаха всички пречки пред изселническия вот на местните избори наесен, това стана ясно при окончателното приемане на промените в Закона за местните избори от парламента. След драматично заседание с процедурни хватки БСП и ДПС успяха да се наложат над опозицията и НДСВ, за да отпадне изискването наесен да могат да пускат бюлетини само онези български граждани, които са живели на територията на страната по постоянен и настоящ адрес най-малко десет месеца преди датата на вота.




Последният работен ден преди лятната ваканция на депутатите от 45 дни, до 12-ти септември, премина под знака на скандала. След като сутринта отхвърлиха преференциалното гласуване и приеха наесен да се гласува с три интегрални бюлетини за кмет, общински съветници и районен кмет, по обед с гласовете на НДСВ, опозицията и Николай Камов от левицата, депутатите ограничиха изселническия вот с изискването право на глас да имат онези българи, които най-малко 10 месеца преди датата на вота са живели по постоянен и настоящ адрес на територията на страната ни, дори двата адреса да са в различни общини.
Това разгневи ДПС, които поискаха поименна проверка и анулиране на гласуването заради вот на депутати с чужди карти, което председателят Пирински не позволи, но събра картите без стопанин зад пулта. От левицата поискаха почивка, след която с процедурна хватки се стигна до отхвърляне на вече приетия текст. Опозицията остро възрази, като първо поиска почивка, а след това демонстративно ДСБ, ОДС, БНС и „Атака” напуснаха залата. Обявиха, че ще сезират конституционния съд. ДАРИК РАДИО

ФОКУС:  Депутати от различните опозиционни партии се обединиха срещу текстовете от Закона за местните избори

 Депутати от различните опозиционни партии се обединиха срещу текстовете от Закона за местните избори. Пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателите на БНС Красимир Каракачанов и Стефан Софиянски, депутатите от ОДС Иван Сотиров и Любен Дилов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът Георги Димитров, както и независимият Павел Чернев се обединиха около становището, че законът за местните избори е фарс, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Сега разбрах защо дебатите по законопроекта за местните избори не бяха предавани по БНТ - за да не разберат зрителите кой кой е в този парламент", заяви Любен Дилов. По думите му - това е и заради избирателите, защото ако те излизаха да гласуват, нямаше опозицията да се опитва да прокара текстове, с които да ограничи изборния туризъм.
От своя страна съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов цитира Уинстън Чърчъл във връзка с поведението на БСП - "имахте възможност да изберете позора или войната, вие избрахте позора, ние ще ви дадем войната". Според Каракачанов "днес забихме ръждясал нож в снагата на тирана". По думите на лидера на ВМРО “БСП е избрала ДПС пред българския народ”. Каракачанов бе категоричен, че всички промени, които бяха предложени от ВМРО за въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз, са целели да ограничат купуването на гласове и идването на автобуси от Анадола. Каракачанов изрази надежда Централната избирателна комисия да тълкува в полза на българския народ текстовете от Закона за местните избори.
Другият съпредседател на БНС Стефан Софиянски също бе категоричен: "Хората ще търпят още малко, после ще ги изхвърлят. Мирише ми на 1997 г. ". Той допълни, че последните два пленарни дни показвали "импотентността на тройната коалиция да управлява", а законът за местните избори е "тройно коалиционно недоразумение".
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък бе категоричен, че Конституционният съд ще бъде сезиран заради закона. "Нека напомня на президента Георги Първанов, че той има право на вето - ако се чувства български президент - да го наложи, ако не - да си сложи феса", коментира Сидеров.
По думите му през почивката са купени гласове от НДСВ - единият от тях е на депутата Милен Велчев. "Знаете, че той е лесен", коментира Сидеров. Той допълни, че общите опозиционни действия сега му дават надежда, че може опозицията може да се обедини и за други действия - например в Кърджали и в другите "крепости на ДПС".
Депутатът от ОДС Иван Сотиров пък бе категоричен, че от БСП са "марионетки".
Марта МЛАДЕНОВА
 


Сходни връзки

СКАНДАЛ НА ДЕНЯ: БСП И ДПС СПЕЧЕЛИХА БИТКАТА ЗА ИЗСЕЛНИЧЕСКИЯ ВОТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди