изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:48 EEST
Елена Поптодорова: Арабската лига няма да предприеме общи действия срещу страната ни    
Интервюта   Елена Поптодорова – посланик на Република Българя в САЩ, в интервю за предаването на БНР "Неделя 150"

Водещ: Сега добър ден на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова.
Елена Поптодорова: Добър ден.
Водещ: Спряхме ви знам, че пътувате.
Елена Поптодорова: Точно така.
Водещ: И първият ми въпрос ще бъде пак на тема “Либия”. Вчерашната пресконференция - знаете какво беше казано, знаете министър-председателят на Либия и външният министър, че сега дали прехвърлиха границата вие като дипломат няма да го кажете - аз го казвам, но до колко всичко е реално, какви ще са резултатите, до къде ще се стигне - ето и утре би трябвало да има заседание на Арабската лига, мисля. Добре, вашият коментар.
Елена Поптодорова: Вижте, това поведение на либийската страна не е неочаквано, даже бих казала и че е необяснимо. Поради обстоятелствата, при които протече през целия този процес, делото, натискът, който упражняваха семействата - те, разбира се, имаха своите основания, своята лична драма, но така или иначе либийските власти се намират под много силен вътрешен натиск. Така че за никого мисля, не беше изненада, че ще има някаква демонстрация, реакция спрямо България. Вече многократно се каза, но да го повторя и аз - България е напълно изправна. В никакъв пункт наш не сме извършили никакво нарушение нито на международно-правните норми, още по-малко на нашето законодателство.
Водещ: Ние си бяхме така и преди 9 години, но ...
Елена Поптодорова: Да, така е, но сега ситуацията е много по-различна. Нали можем да се съгласим, че вече действаме на наша територия спрямо български граждани, а това което обаче искам да кажа, е че във всичките тези години ние се опитвахме да разбираме и да се съобразяваме с либийското право, което е твърде различно от европейското и в частност от българското право. И аз се надявам, че и либийската страна на свой ред ще отчете законосъобразността на българските решения и на решението на указа на българския президент. Така че, в случая става дума за уважение към правните процеси съответно и в едната и в другата страна. Колкото и да ни беше трудно в този мъчителен процес ние все пак се опитвахме да поддържаме този респект към либийската правна система и изчаквахме твърде дълго Либия да премине през своите законодателни процедури - сега е наш ред ние да преминем през собствените си. Така че пак към въпроса ви - да наистина имаше декларации с доста рязък характер с либийския външен министър и министър-председател. Това беше ако забелязахте една огледална пресконференция на тази, която направиха у нас българският вицепремиер и министър на външните работи и съответно министър-председателят.
Водещ: Нещо подобно, но все пак различно.
Елена Поптодорова: Говоря като участници - даже може би е търсен този огледален образ. Сега, не вярвам Арабската лига да предприеме колективно действие.
Водещ: Сега, Джамахирията точно това търси. Казвате, че няма да намери подкрепа от Арабската лига и другаде.
Елена Поптодорова: Не, не смятам - да не забравяме - само ако изброим държавите, които съставляват Арабската лига и ако анализираме всяка една от тях ще видим, че - да, той може да намери съчувствие, имам предвид - той Муамар Кадафи или тя - Либия. Със сигурност може да намери разбиране, да намери някаква проява на съчувствие, но не виждам възможност за резки действия спрямо България.
Водещ: Няма да застанем срещу част от арабския свят и те няма да застанат срещу нас.
Елена Поптодорова: Не, в никакъв случай, още повече, че това е стриктно двустранен въпрос и при положение, че освен всичко останало сме удовлетворени всички, да не кажа и свръхпоставени искания, допълнителни искания по този въпрос.
Водещ: Добре, а възможно ли е да изгонят между 700, 800 наши работници в Либия? Те ще загубят от това, но...
Елена Поптодорова: Да, това могат да направят. Мисля, че либийската икономика, здравна система ще загуби от това. Аз помня, преди години ние направихме едно предупреждение, една покана към нашите работещи в Либия, когато имаше един критичен период в отношенията между двете страни по повод петте медицински сестри, да се завърнат у нас. Този призив не беше последван.
Водещ: Да.
Елена Поптодорова: Сега вече отново това решение остава изцяло на дискрецията, на преценката на работещите в Либия. Във всеки случай аз искрено се надявам да нямаме, макар и сянка от повторение на това, което се преживя до сега. Мисля, че и няма да се случи, би било твърде негативно за Либия, контра продуктивно за Либия, ако реши да действат...
Водещ: Ще загубят.
Елена Поптодорова: ...по сходни за сега средства, да. Но искам да кажа нещо, което казвам като собствено разсъждение, но то стъпва на обективна действителност. България е вече страна със съвършено нова позиция, бих казала и в световните дела.
Водещ: В света? Даже в световен.
Елена Поптодорова: Но във всички случаи и в Европа. Нека не забравяме, че България гласува в Брюксел и България има, разполага с едно средство, което би могла, не казвам, че ще приложи, но би могла да приложи, когато се решават въпроси от значение за самата Либия в Брюксел.
Водещ: Казват, говорите за едно вето на България.
Елена Поптодорова: Говоря за едно вето на България, което за първи път споменахте, преди два дена.
Водещ: Но дипломатически сте много предпазлива. Много сте предпазлива.
Елена Поптодорова: Предпазлива съм разбира се, но също така искам да съм ясна. Мисля, че либийската страна не би следвало да калкулира и това средство, с което България разполага.
Водещ: Добре, ценя вашето мнение. Сега към друг въпрос. В някои наши вестници тука излизат със заглавия “Американският конгрес маха визите”, тук пак ще бъдете предпазлива. Да кажа на слушателите, че конгресът одобри един законопроект, който евентуално може да позволи на гражданите на някои държави, може би и на нас, не знам, да пътуват без визи.
Елена Поптодорова: Няма да бъда предпазлива, по-скоро ще бъда точна. Стана това, за което работихме много дълго време.
Водещ: Ама не е станало още.
Елена Поптодорова: Да се гласува, моля?
Водещ: Не е станало още.
Елена Поптодорова: Не, момент, ако не ме прекъсвате ще разберете за какво говоря.
Водещ: Няма, добре.
Елена Поптодорова: Значи, стана това, за което работихме много дълго време, а именно приемане на рамков закон, защото този закон е резултат от много активната работа на посолствата на заинтересованите страни там във Вашингтон. Самата аз имам много енергична намеса в това сенатор Войнович да свали бройка държави, каквито съществуваха в първоначалния текст на закона, което би ограничило кандидатите за безвизова програма. Затова казвам, че постигнахме към момента тази основна задача.
Водещ: Поздравявам ви, осем гласа срещу този проект, мисля, че толкова са.
Елена Поптодорова: Да, така беше. Имаме много дълга там история на малки такива битки, но пак казвам, резултатът е важен и това е много добре, че се прие, защото ако би трябвало да се чакат следващите месеци, може би нямаше да имаме този резултат.
Водещ: Така е.
Елена Поптодорова: Това отваря вратата, но от тук насетне започват вече преговорите по двустранна линия и тук идват критериите, които България...
Водещ: Най-важни отказите за молби за виза?
Елена Поптодорова: Именно, отказите на молби за виза.
Водещ: Тука сме зле.
Елена Поптодорова: Десет процента са заложени в закона.
Водещ: Ние сме 15, колко?
Елена Поптодорова: Ние сме към 15, 16. Сега не като утеха, но като сравнителна статистика да кажа, че Полша да речем, е в много по-сериозна ситуация от тази гледна точка. При тях отказите надхвърлят 20 % и други държави има, които няма да са щастливи от този праг, който е предвиден, но така или иначе вече имаме двустранно отворена писта, която стъпва и на пътната карта, която България е подписала със САЩ, именно за работа по сваляне на визите. Сега, тук искам да кажа нещо. Вероятно знаете, че същевременно върви един паралелен процес и той е на включване на България в Шенгенското пространство.
Водещ: Така е.
Елена Поптодорова: По това се работи с Брюксел.
Елена Поптодорова: Мисля, за себе си поне свързвам тези два процеса, защото ако България успее да влезе в Шенген това веднага и дава много по-високи, много по-видими шансове за получаване на безвизова програма или по скоро не безвизов режим и със САЩ.
Водещ: Добре. Наистина са паралелни тези два процеса. Кога заминавате за Вашингтон?
Елена Поптодорова: След броени дни буквално. Но нека кажа още нещо.
Водещ: Да?
Елена Поптодорова: В началото на септември експертна група от представители на Външно и Вътрешно министерство ще дойде във Вашингтон...
Водещ: Да, това е важно.
Елена Поптодорова:... за да проведе експертни срещи със своите колеги от, най-вече от Министерство на вътрешната сигурност или Департамента по вътрешната сигурност на САЩ именно по тези въпроси - критериите за документите за самоличност, гаранциите за контрол върху издаване на тези документи, това е един друг въпрос, който е важен.
Водещ: Посланик Поптодорова, ще ви търся тогава.
Елена Поптодорова: Да, обещавам да съм на ваше разположение.
Водещ: Последно, Косово? САЩ ще обявят ли, ще признаят ли независимостта й?
Елена Поптодорова: Позицията на САЩ е...
Водещ: Ноември мисля.
Елена Поптодорова:...известна. Тя не е била по-различна никога. Опасението на САЩ е, че ако не се пристъпи към определяне на статута на областта, както и той да бъде описан, условна независимост, контролирана независимост - нека не забравяме, че никога САЩ не са говорили за независимост сама по себе си. Винаги това е било свързано с механизъм на контрол и на наблюдение. Така или иначе това е една позиция, която е била последователна. Те направиха един компромис, бих казала, спрямо собствените си виждания, като приеха френското предложение за буферен период до ноември, правилно отбелязвате...
Водещ: Да.
Елена Поптодорова: ... в който да се направи нов опит за преговори между страните с надежда да се постигне някакво сближаване на позициите. Откровено ще кажа, надеждите не са много високи. За себе си тук изразявам лично мнение или по скоро лично опасение, защото не би било добро подобно развитие, но опасявам се, че ще стигнем до такова едностранно признаване. Дано да съм лош пророк.
Водещ: Дано, дано.
Елена Поптодорова: Дано да не е такъв изходът, но не бива да го изключваме и трябва да се готвим и за такава възможност.
Водещ: Да се готвим за...
Елена Поптодорова: Във всички случаи ноември месец ще донесе някаква развръзка, аз само се надявам тя да бъде възможно най-добра за България. Искам да кажа, че българската страна, българската дипломация до този момент успява да поддържа отлична линия на контакт, на поведение, на консултации с всички страни и мисля, че в това е нашата сила като национална дипломация.
Водещ: Ще следим и тази важна за нас, за Балканите тема. Благодаря на посланик Елена Поптодорова. Приятен ден.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Елена Поптодорова: Арабската лига няма да предприеме общи действия срещу страната ни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.44 секунди