изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:03 EEST
Марчела Абрашева: Рано е да се прогнозира какво ще се случи на местните избори    
ОбществоСофия. Много е рано да се прогнозира коя партия ще се представи най-силно на местните избори, защото те са мажоритарни. Това каза в интервю за

Агенция "Фокус" социологът Марчела Абрашева. Тя допълни, че от няколко години се наблюдава значително представяне и на т.нар. независими кандидати, представители на най-различни партии.
"Има партии, които са традиционно силни в дадени региони", заяви Абрашева. По думите й в България има над 300 общини, което не позволява партиите да бъдат поставени под общ знаменател. "Рано е да се каже коя ще бъде изгряващата партия", посочи социологът. И допълни, че е скептична към даването на "идеален профил" за кмет, защото в общините има местни особености.
"Идеалната фигура на кмет от гледна точка на обществените нагласи съвпада с идеалната фигура на всеки управленец", подчерта Марчела Абрашева. Тя каза още, че местните избори са борба за власт по места и спечелилите ще бъдат тези, които успеят решат коалиционните и партийните си въпроси в отделните райони.
"ГЕРБ е нова партия, която не е управлявала, и може да изглежда като партия на промяната", заяви Абрашева. Според нея ГЕРБ печели популярност в последните два-три месеца. За това говорели индикаторите на социологическите проучвания, декларираните намерения на гласуване в национален мащаб, както и общественото доверие към лидера на партията Бойко Борисов.
"НДСВ и преди скандалите бяха постигнали една ниска точка на популярност в национален мащаб. Те ще трябва да се борят за общини и населени места, където имат традиционно силно присъствие", обясни социоложката. В национален мащаб партиите от управляващата коалиция, с изключение на ДПС, пък губели по няколко точки от своя рейтинг.
Любопитно е какво ще се случи в десния сектор и това до каква степен СДС ще успее да възвърне кредита си на обществено доверие, посочи още Абрашева. За нея ще е приятна изненада, ако избирателната активност надхвърли 50 % на местните избори. Абрашева каза също така, че в момента е трудно да се говори за целенасочено манипулиране на общественото мнение от страна на социологическите агенции.
"Не считам за коректно да се интерпретират резултатите от местните избори като директен показател на това какво би се случило на едни парламентарни избори", подчерта Марчела Абрашева.
Цветана ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Марчела Абрашева: Рано е да се прогнозира какво ще се случи на местните избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди