изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:35 EEST
Обясниха как ще манипулират вота    
НовиниНай-известният начин за манипулиране на избирателните гласове по време на избори е създаването на фалшиви протоколи.

Това каза математикът проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК, пред "Фокус". Той обясни, че по този начин в изборната секция е имало едно гласуване, а е произведен протокол с друго гласуване.
"По-нататък се броят протоколите. Бюлетините се броят само в секциите, а от там нататък се броят само резултатите от протоколите. С една дума, ако в една секция не е имало протокол и пускат фалшиви бюлетини, защото няма избиратели, се дава фалшив протокол, защото иначе формално са верни тези данни, но не отговарят на истината”.
Проф. Константинов посочи, че друг вариант за манипулация на вота е покупко-продажба на гласове, “когато хората не гласуват за това, което е техният избор, защото харесват или не харесват някого, а гласуват за този, който им плати, което е изкривяване на самата демокрация”. Третият вид манипулиране на избора е автобусният туризъм - да се приканват хора, които нямат никаква връзка с някакъв район да гласуват там.
Общо взето това са начините за манипулиране на вота, коментира проф. Константинов.
По отношение на манипулирането на избирателните гласове в секциите математикът уточни, че в секцията са гласували реално десет души, а комисията подава протокол със сто гласували. Като за тези сто гласували се пускат някакви бюлетини в урната, защото поначало бюлетините се проследяват от общинската администрация и оттам биха могли да бъдат проверени. Т.е. - когато се създава фалшив протокол, той не само се написва на хартия, но и се пускат съответният брой бюлетини, които после в една торба се запечатват”. По този начин - и да извършавате проверка на торбата, в нея ще бъде намерено това, което пише в протокола. “Проблемът е там, че никой не е гласувал. Трудно е да се каже колко често се случва това, но се случва”, категоричен бе проф. Константинов. News.dir.bg
 


Сходни връзки

Обясниха как ще манипулират вота | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди