изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:45 EEST
ПЧЕЛАРИТЕ ИСКАТ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ    
НовиниЗаради сушата се очаква масов мор на пчелни семейства. Прогнозират фалити на пчелари и срив на експорта на мед

Да бъде обявено бедствено положение - настояват пчеларите от Добричка област. Те ще подготвят искане за това до областния управител и кмета на Добрич. Това стана ясно на пресконференция с участието на всички пчеларски дружества и кооперации в областта.
Мотивът за искането им е, че заради сушата пчелните семейства не могат да се изхранят. Очаква се тази година пчеларите да получат добиви от 5 до 8 килограма от кошер. Това е с пет-шест пъти по-малко в сравнение с традиционните 25-30 килограма от кошер. Посочват, че от 80 кошера тази година вадят по около 200 килограма мед, а са вложили 1 тон концентрат. Така за тях тази година се очертава да бъде нулева. Проблемът, е че пчелите още сега трябва да започнат да се подхранват. Затова се настоява за спешна субсидия от поне 15 лева на кошер, за да може да бъде сторено това и да не се стигне до сериозни щети за пчеларството в Добричка област.
Между 40 и 60 хиляди пчелни семейства има в областта. От произвежданите около 5 000 тона пчелен мед, около 80 на сто са за експорт. От тях две трети се произвеждат от Добричка област. Медът е от малкото стоки, които страната ни изнася. Ако държавата не ни подпомогне, има опасност голяма част от пчелните семейства да измрат през зимата, алармираха пчеларите. Очакват се и фалити.
   Пчеларите от Добричка област настояват за промяна и в механизмите за субсидиране в сектора. Те искат субсидиите им да бъдат не за количество произведен мед, а на пчелно семейство. Настояват и за справедливи изкупни цени. Сега търговците им предлагат по 2,50 лева за килограм. Те настояват за 6-8 лева за кг.
 


Сходни връзки

ПЧЕЛАРИТЕ ИСКАТ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди