изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:05 EEST
ДЕТСКИТЕ СТОЛЧЕТА ЗА КОЛА СЕ ИЗЧЕРПИХА В МАГАЗИНИТЕ    
Ред и сигурностНикой не пита семействата с повече малки деца откъде ще заделят, за да купят столчета и къде ще ги сместят в колата. Дали законотворецът е съобразил дереджето на българина със заложените изисквания в новите правила

ни след като от началото на юли влязоха в сила новите изменения на правилника за движение по пътищата детските столчета изчезнаха от рафтовете в някои от магазините за детски стоки в Добрич. Така че не може да се твърди, че българинът не е изпълнителен или се опитва да кръшка от изпълняването на законовите разпоредби. Проблемът е обаче за повечето семейства, които едва свързват двата края, а трябва да заделят и 100-200 лева за детско столче. Да не говорим за тези, които имат две или повече малки деца. Едва ли някой законотворец, който е умувал върху новите разпоредби, си е представял как в една малка кола, каквито са голяма част от движещите се по нашите пътища, са наредени две или три столчета. И дали си е дал сметка на колко лишения трябва да бъде подложено младото семейство, за да задели поне 300 лева за целта. Таксиметрови шофьори пък се питат - да не би да трябва и те да си напълнят багажника с всички възможни размери столчета, за да не попаднат под ударите на закона.
Припомняме, че с влизането в сила от 1 юли на гласуваните от Народното събрание промени в Закона за движение по пътищата, бяха въведени нови изисквания за возенето на деца в автомобила. Записано е, че при превозване на деца без необходимите обезопасителни системи се налага санкция от 50 лева. Любимите ни депутати са решили, че деца под 159 сантиметра ръст и до 36 килограма се возят само в специални системи за обезопасяване. Те са разделени в пет групи. За по-големите деца системите представляват повдигащи седалки. В автомобилите, в които няма такива, не се разрешава превозването на деца до 3 години. Системите за обезопасяване на деца - в зависимост от теглото на децата, се класифицират в пет групи.
Група 0 - за деца с тегло под 10 кг.
Група 0+ - за деца с тегло под 13 кг.
Група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг.
Група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг.
Група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.
Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа: Пълният клас включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи - допълнителна седалка и/или  защитна преграда и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти. Непълният клас представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство, в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено. Друга новост е, че отпада  възможността в автомобила да се превозват допълнително над определения брой места до 2 деца на 7 години или едно на 14 години. На предната седалка се забранява превозването на деца под 12 години. Досега забраната беше до 10 години. 
Новото е, че могат да не използват колан бременни жени, лица, чието физическо състояние не позволява това, водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място, инструкторите при управление на автомобила с учебна цел. Санкцията за пътник без колан се увеличава от 40 на 50 лева.
Едва ли някой отрича идеята за по-голяма сигурност на децата при движение в автомобила. Още повече, ако е бил свидетел на това, как невръстни малчугани пътуват изправени в автомобила или дори деца на по 2-3 години са прави сами върху предната седалка. Да не забравяме, че преди време подобна ситуация предизвика смъртта на пътуващо на предната седалка на лек автомобил малко дете.
Проблемът е в друго - дали осигуряването на детска седалка за броени дни от всички родители на малки деца с коли, трябва да става за броени дни. Дали това е съобразено с дереджето на младите семейства, които у нас е много трудно да се каже, че са стимулирани по някакъв начин от държавата. Дори с тази мярка техният бюджет още повече се утежнява. Защото - детските седалки за автомобил струват пари. И то не малко. Най-евтините са 85-90 лева. Най-масовите са от порядъка на 120-130 лева. По-качествените са по 180-200 лева. Марковите са 200-250 лева. Стигат и до 280 лева за столче. Разбира се, цените могат да растат и нагоре за имащите и претенциозни, които държат на марка, кожа и други екстри. Ние говорим обаче за масовия клиент, който трябва да се бръкне 100-150 лева за детско столче. Още повече, че според търговци, и при този вид стока има пряка връзка между качество и цена. Дали и с тази кампанийност отново няма да я свършим като кучето на нивата - задължително да има детски столчета в колите, а доколко те са качествени и действително ще помогнат за спасяване на детето при евентуален пътен инцидент, отново да е въпрос, който ще си задаваме впоследствие. Защото, сигурна съм, всеки родител би искал да осигури най-доброто за детето си. Но дали всеки, или по-скоро колко от нас, могат да го направят. Дали, ако в държавата ни наистина има социално мислещи управляващи, не можеха да родят вариант, с който да осигурят поне едно столче за автомобил на семейства с малки деца или поне на тези с повече от едно малко дете. Защото, както се забелязва от групирането на столчетата, те са пряко свързани и с размерите и теглото на децата. Т.е. - налага се периодично да се подменят.
Търговци от детски заведения в Добрич коментираха, че определено има недоволство у техните клиенти, които след влизането на промените в сила, тръгнаха да купуват столчета. Най-вече у семействата, които имат повече от едно малко дете. Проблем е, че търговската мрежа не предлага всички разновидности столчета, особено за по-големите. В каталозите има и седалки за деца, но в наличност в магазин в Добрич не успяхме да ги открием.
Пред НДТ таксиметрови шофьори коментираха, че и те не са наясно дали за тях се отнася изискването да има детски седалки в автомобила. Не могат да си представят обаче как биха могли да отговорят на такова условие или пък как биха превозили майка с три малки деца. Според тях, най-сигурният начин за опазване на живота на пътниците у нас е да има повече служители на КАТ по пътищата. Те смятат, че това е единственият възможен начин да се установи спокойно движение на автомобилите, без безумни скорости и маневри.
За коментар по казуса НДТ потърси и началника на сектор "Пътна полиция" Жулиян Минев. Той обясни, че специално за такситата има изрични текстове, които казват, че ако автомобилът не е оборудван със системи за обезопасяване, задължително децата с ръст до 150 сантиметра трябва да се возят на задната седалка. При това те не трябва да са седнали в родителя, а на седалката.
Ж. Минев обясни, че според новите разпоредби, не се разрешава превозване на дете до 3 години без опезопасителна система. По повод опасенията на гражданите, че новите разпоредби ще дадат възможност на пътните полицаи да се "хващат" за липса на детски столчета, вместо да гонят сериозните нарушители - пияни или с бясна скорост, Ж. Минев увери, че пътните полицаи няма да издребняват, но законите трябва да се спазват. Трябва да има обезопасителна система поне за малкото дете, а другите деца да са на задната седалка и да са с обезопасителни колани, с каквито са оборудвани всички модели, произведени след 1980 г.
Гражданите трябва да разберат, че изискването децата да са обезопасени, не е приумица, а възможност за опазване на живота им, тъй като статистиката показва, че над 50 на сто от децата, жертва на пътно-транспортно произшествие са били не пешеходци, а именно пътници в автомобил. И добави, че е доказано, че коланите са ефективни при ПТП и спасяват човешки живот. В цял свят коланите са задължителни. Процентът на увреждания при тежка катастрофа е по-нисък, когато човек е обезопасен с колан. И посочи, че при челен удар водач без колан получава тежка гръдна травма, която може да се избегне, ако си е сложил колан. Както и излитането през предното стъкло. Статистиката сочи, че повечето от катастрофите в Добричка област напоследък са при удар в неподвижен предмет - дърво, стълб или ограда. Доказано е, че при такъв удар коланите са ефективни.
Повечето актове, които пътните полицаи съставят са за превишена скорост, има и за липса на светлоотразителни жилетки. Припомняме, че това е друго ново изискване в Закона за движение по пътищата - в автомобила трябва да има задължително - освен обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, и светлоотразителна жилетка. Друг е въпросът дали всички жилетки, които се продават на пазара, включително и в магазините "за 1 лев" светят на тъмно и биха били ефективни при инцидент на пътя или отново системата е да се отбие номер.
 


Сходни връзки

ДЕТСКИТЕ СТОЛЧЕТА ЗА КОЛА СЕ ИЗЧЕРПИХА В МАГАЗИНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.60 секунди