изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:41 EEST
УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТЛИВИ УЧЕНИЦИ    
ОбразованиеПред НДТ д-р по педагогика Димитрина Каменова - директор на Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев"


- Защо решихте частната гимназия да носи името именно на Райко Цончев?
- Райко Цончев е свързан пряко с това, което в днешно време е най-дефицитно - са си предприемчив, да си щедър по душа и грижлив за идващото поколение. И да изведеш до успешен край нещата, които замисляш. Не на последно място, защото сградата, в която се помещава новата гимназия е на мястото на училището, построено със средства на Райко Цончев и което е носило неговото име. По-възрастните добричлии свързват това място именно със старото елитно училище. Затова смятаме , че е удачно гимназията по туризъм и предприемачество да носи именно неговото име.
- Лицензирана ли е частната английска гимназия "Райко Цончев"?
- Легитимирането на гимназията стана чрез заповед №РД -14238 от 17 юли 2007 г. на Министъра на образованието и науката. С това гимназията има право да издава както дипломи за средно образование, така и удостоверение за завършено основно образование.
- Това означава ли, че приемът на ученици ще става след седми клас? По какъв ред ще бъдат приемани учениците в гимназията?
- Да, в гимназията се приемат ученици след завършен седми клас. Ние желаем в гимназията да влизат високо мотивирани ученици. Вярно ориентирани за живот в предприемчиво общество, знаещи и можещи да управляват свой собствен бизнес, включително и в сферата на туризма. Затова приемът в гимназията се организира по специфичен начин. Това ще става чрез тест за логическо мислене в рамките на 45 минути и индивидуално интервю с всеки кандидат-гимназист.
- Тъй като решението за лицензиране на гимназията дойде в разгара на кандидат-гимназиалната кампания. Децата, които искат да влязат  гимназия след седми клас вече са положили изпит по български език и математика. Какъв е шансът им да станат ученици на гимназията
- Ние уважаваме положените усилия за тези твърде трудни изпити.  Зачитаме успешните резултати от тях. Издържалите ги, при желание от тяхна страна, ще бъдат приети при нас само с индивидуално интервю. Необходимо е да представят служебна бележка от РИ на МОН.     
- Какво различно ще предлага гимназията?
- Оригиналният заряд, който носи гимназията се състои в двата образователни приоритета едновременно. Отлично овладяване на английски език в първата подготвителна година и обучение в профил "туризъм" и профил "предприемачество". Съвместяването на два образователни приоритета е уникално за модерното образование у нас, макар и широко разпространено в модерните общества.
- Част от обучението след подготвителен клас ще бъде на английски език. За кои дисциплини се отнася това
- На английски език ще се изучават "Основи  на туризма", "География на туризма с културология", "Екотуризъм", "География и икономика", "Мениджмънт на фирмата и на туризма", "Маркетинг и реклама.Това се изисква от профилирания тип обучение. Някои от основните профилиращи предмети да се изучават на съответния език.
- Ще има ли достатъчно и добре подготвени преподаватели за тези нелеки  дисциплини?
- В преподавателския екип сме поканили преподаватели на Международен колеж - Албена, които са доктори по икономика, мениджмънт,  маркетинг и туризъм. Така ние ще гарантираме на нашите ученици отлична подготовка. Всеки родител и кандидат-гимназист би могъл предварително да се срещне с тях, защото те са млади хора със солиден педагогически опит. В педагогическия ни екип са подбрани преподавател, известни в Добрич и региона, не само като добри педагози, но и модерно мислещи хора, които държат да се самообразоват и на реализацията на своите ученици. 
- Какво ще обещаете на родителите, които пожелаят да изпратят децата си в частната английска гимназия "Райко Цончев"?
- Уверяваме родителите,че те ще инвестират в децата си за утре едновременно в два образователни приоритета - английски език и съответен технологичен профил. Като избират образование и възпитание на децата си за живот и труд в предприемчиво и успяващо общество.
- Като познаваме традиционното средно образование у нас, как в гимназията ще се преследва прагматизма в обучението? Къде е предприемачеството в литературата и историята, например?
-  Попадението на въпроса е точно, защото като преподавател по български език и литература ще използвам подхода, съвсем необичаен за нашата образователна система, да изучаваме литературата като решаване на проблеми. Защото тя е дисциплина, чрез която ученикът набавя житейски опит чрез ситуациите в художествената творба, а всяка ситуация се ражда от проблем. Считам, че съвременните ученици не умеят да решават проблеми, не умеят да вземат решения, не умеят да управляват времето си, затова и понякога са съвсем неориентирани и в избора на учебно заведение. Това означава, че са подготвяни за живота на принципа проба-грешка. Като педагог мисля, че нямаме право на това.
- С каква база разполага гимназията?
- Гимназията се помещава на първия етаж в сградата на Международен колеж - Албена. Това е една изключително модерна база, каквато няма не само в Добрич, но и в страната. Разполагаме с четири класни стаи, две административни помещения, компютърен кабинет. Спокойно може да се използва информационно-библиотечния център на колежа.
- Когато става въпрос за частно училище, не можем да подминем въпроса за таксата за обучение. На колко ще възлиза тя в гимназия "Райко Цончев"?
- Считаме, че и с размера на таксата се отличаваме от останалите частни училища в България. Тя е 490 лева на срок, като в нея се включва ежедневен топъл обяд за всеки ученик на гимназията. Тази такса за учениците от випуск 2007/08 година на гимназията ще се запази и за следващата учебна година. Още тази година управителят на фондация "Модерно образование и наука" доц. д-р Тодор Радев,  който е и управител на гимназията, отпуска една пълна стипендия и две частични, за които специално се кандидатства. По време на цялостния курс на обучение на всеки ученик се осигурява двуседмично учебно посещение в сродно европейско училище.
- Как виждате реализацията на Вашите ученици?
- Преди всичко, създаваме училище за щастливи ученици.
- Щастливи в училище ...
- Най-важно за нас е още докато са в гимназията да отключим скритите заложби на всеки един, да му ги покажем и най-важното - да ги развием. Ако добре се справим, учениците могат да продължат образованието си в Международен колеж - Албена като им се признаят частични кредити и завършване в съкратени срокове. Ако предпочетат друго висше учебно заведение, длъжни сме и там да проследяваме тяхното развитие до поемане на съдбата им в собствени юзди.
 


Сходни връзки

УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТЛИВИ УЧЕНИЦИ | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТЛИВИ УЧЕНИЦИ
Автор: Anonymous да 2007-08-06 @ 14:22 EEST

Уау!....Звучи ми като рекламата "Луканка от щастливи прасета!"

УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТЛИВИ УЧЕНИЦИ
Автор: Anonymous да 2007-08-07 @ 11:52 EEST
Звучи безкрайно примамливо и обещаващо.Време е да се случват и хубави неща в нашия Добрич.Дано успееш,Димитрина Каменова!Искрено ти го желая! Твоя колежка/не административна/
дали ще бъде наистина училище?
Автор: Anonymous да 2007-08-07 @ 14:04 EEST
Пожелавам успех на г-жа Каменова! След дълъг чиновнически и директорски стаж, опитва в частния просветен бизнес. Това, което ме притеснява е  комсомолската и школовка, която тика образованието ни в погрешна посока. С едно изречение казано, по комунистически при капитализма. Примери много ......От министерството до общинското подразделение на МОН.  Не знам, но ми се струва, че директор на английска гимназия трябва да знае перфектно английски. Нещо, което госпожата се съмнявам да може.........Въпреки това, успех.........
дали ще бъде наистина училище?
Автор: Anonymous да 2007-08-07 @ 17:31 EEST

Успех на Т. Радев, дано наистина сколаса с другарките

дали ще бъде наистина училище?
Автор: Anonymous да 2007-08-11 @ 16:03 EEST
ne !!!!
дали ще бъде наистина училище?
Автор: Anonymous да 2007-08-11 @ 18:01 EEST
Интервюто звучи като със заспала комунистка, събудила се като демократка
дали ще бъде наистина училище?
Автор: Anonymous да 2007-08-12 @ 13:29 EEST
tazi Kamenova vse za visok post  se pazari.vajna k o m u n i s t  k a !!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди