изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:24 EEST
ОбС В ТЕРВЕЛ ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЕЙСТВИЯ ОТНОСНО НАРУШЕНИЯТА В УЧИЛИЩЕТО В С. БОЖАН    
Образование

Това каза пред НДТ началникът на Регионалния инспекторат на МОН Рина Иванова. Тя увери, че инспектората също може да вземе мерки, ако получи констативния протокол от проверките, извършени в общината

В началото на новата учебна година може да се направи проверка от Регионалния инспекторат на МОН относно броя на учениците в основно училище "Ал. Стамболийски" в с. Божан, Тервелско, при която бяха открити "мъртви души". Това каза пред НДТ началникът на Регионалния инспекторат на МОН в Добрич Рина Иванова по повод информацията, че проверка на община Тервел е показала, че там са водени "мъртви души". Както НДТ вече съобщи, проверката е установила, че цялата минала учебна година учебните часове са посещавани от две деца, които са били по същото време в чужбина. Оказало се, че записаните в списъците деца не достигат на училището, за да се осигури съществуването му в рамките на закона. Освен това, дори сред вписаните деца имало  "мъртви души", които са учили там и през миналата година. Най-фрапиращият случай е с две деца от едно семейство - Айсел и Бирсен  Джевджет. По официални данни те  живеят в чужбина от 1.10.2006 г. Там са и родителите им. Оказало се обаче, че през цялата учебна 2006/2007 те са ходили на училище в с. Божан. Записани са в дневниците за съответните класове, изпитвани са по всички предмети, нанесени са текущи и срочни оценки. По-малкото дете, Айсел, е отсъствало само няколко дни  и част от отсъствията му са извинени.  По-голямото дете също има отсъствия за определен период - неизвинени. Двете дечица ще повтарят същите класове, защото са показали слаб успех и имат двойки по няколко учебни предмета. Установено е, че Айсел, като дете от начален етап на обучение, е получавала всеки учебен ден безплатна закуска по националната програма "Чаша топло мляко и закуска".



Пред НДТ Р. Иванова обясни, че инспекторатът е правил преброяване, но в началото на учебната година. Нарушеният аса били констатирани при проверка на общината в летния неучебен срок. Ако от местната власт поискат, инспекторатът ще извърши преброяване в началото на следващата учебна година. Отговорност от директора на училището може да търси и Общинският съвет и общината в Тервел, тъй като училището се финансира от тях, а той с действията си е отклонил средства, тъй като издръжката на училищата се осигурява според броя на учениците. Има данни и за съставяне на неистински документи.
 Ако констативните протоколи от проверката се изпратят от общината в инспектората, той също може да предприеме мерки по съответния ред, каза още Р. Иванова. И добави, че вече са проведени разговори в тази връзка с община Тервел.
 


Сходни връзки

ОбС В ТЕРВЕЛ ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЕЙСТВИЯ ОТНОСНО НАРУШЕНИЯТА В УЧИЛИЩЕТО В С. БОЖАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди