изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:30 EEST
ВАРИЕТЕТНА АТКРИСА Е СЪЗДАЛА РАЙСКО МЯСТО ЗА УЛИЧНИ КОТЕТА    
НовиниВаня Радева и съпругът й са бивши циркови и вариететни артисти, сега имат частен бизнес. От шест години тя е създала малък котешки рай пред панелния жилищен блок в центъра на Добрич. Там сред много зеленина и цветя е издигната къщичка за котета. Предназначена е за не повече от десетина пухкави палавници, но често там има около 30 котета. Причината е, че немалко хора предпочитат вместо да намерят нов стопанин за малките си котенца, да ги занесат пред дома на Ваня. Така преди време тя намерила пред вратите на дворчето изоставени цял кашон мънички котенца. Някои от тях дори болни. Трудно й е да се грижи за всички. Още повече, че мястото в къщичките не достига и самите животинки не се чувстват добре когато са толкова много. Разчита на добри хора, които идват да си вземат за дома котенце. За жалост, разказва Ваня, има и такива, които ги връщат,защото им създават неудобства.

Ваня споделя, че котките са й слабост. Както всяко дете, и тя си имала коте. И така през целия си живот се е грижела за котенца. Преди също имала няколко, но те живеели в мазите на жилищния блок. Така, преди шест години, съпругът й решил да направи къщичка за тях. Първо оформила зеленото кътче с трева и цветни лехи. После издигнали и къщичката. След това сложили ограда, за да не бягат котетата към улицата. Боядисали бордюрите и входа на жилищния блок.
Общо около 30 котенца има сега в къщичката на Ваня. Храни ги със смлени пилешки крака. Сготвя ги, прави им попара с малко хляб. Дава им и гранули, а понякога и консерви с храна за котки. "За мен може да няма храна, но за тях трябва да има", категорична е Ваня. И добавя, че помага и на възрастни хора. Неприятно й е когато зад гърба си чува коментари, че храни котките вместо да нахрани някой пенсионер. Винаги съм помагала на когото с каквото мога, споделя тя. Обича да си играе с котетата, да им говори и милва. Разказва, че вечер залоства вратичката на къщичката им, за да не избягат. Притесненията й са, че сред тях има домашни котки и те не могат да се опазят сами на улицата.
Ваня не проумява що за хора идват и си изхвърлят котенцата пред вратата й. И обяснява, че това не е приют за котки. Не се съгласява и да приема за определен период от време домашни животни. На семействата, които идват и искат да оставят при нея домашния си любимец докато отсъстват от града, тя препоръчва да намерят познат, при когото да го оставят в домашна обстановка. Според нея, не е удачно домашни котки да се настаняват при нейните все пак улични животни. Една от причините е, че разграждат навиците си, получени в домашна среда. Освен това могат да излязат от дворчето и да се отзоват направо под гумите на някоя кола или да се изгубят. Друга причина е, че при такова съвместно съжителство на четириногите те са като в детска градина - болестите се лепят от едно на друго. Ваня Радева е особено благодарна на ветеринарния лекар д-р Добрев, който й помага в грижите за четирикраките. Споделя, че страда всеки път, когато се случи нещастие с някое от котетата - разболее се или се изгуби. Не проумява защо родителите не си дават сметка, че децата им растат без контакта с животните, а само край компютрите и електронните игри. Да, казва Ваня, вярно е, че стават по-умни, но са студени деца. Според нея, трудно е такъв човек да обича истински. Затова смята, че е изключително важно малкото дете да расте заедно с някакво животно - рибка, хамстер, птиче, коте, куче или друго. Да се научи от малко да се грижи за някого. Тя е категорична, че животните учат човека на любов и грижа. Затова родителите трябва да възпитават у децата си преди всичко обич към животните, цветята, към природата въобще. Радва се, когато в парка с котешката къщичка, идват деца. Както бебенца, които баби и майки водят, за да видят пухкавите котенца, така и по-големи деца, които проявяват и грижа към животните. Споделя ,че през деня е пълно с деца, които се радват на котетата. Често има случаи, когато децата пожелават и родителите им вземат от Ваня коте, което отвеждат у дома си. Жената споделя обаче, че има и такива, които след това идват и го връщат. Оказвало се, че котето им е омръзнало или пък са осъзнали, че то изисква грижи или им създава някакви неудобства. Впечатлена е, че за котенца са идвали англичани. Малко след като си купели къща в някое от селата край Добрич те идвали и искали да си вземат коте и куче за дома. Нямали претенции да са породисти. За тях важно бло да си имат живинка в двора. Старае се да намери нови стопани за всички. Гледа да са добри хора, а не като тези, които са ги изоставили. Има намерение да постави табела "Моля, не оставяйте тук животните си!" В момента нейни са само 7 котета и двете им майки. Останалите 21 са оставени от различни хора, които са искали да се отърват от тях. Идват, оставят ги, без дори да ме питат, казва Ваня.
Макар да й е трудно да се грижи за десетките си четирикраки питомци, Ваня обича да ходи в котешкия двор и да е сред тях. Споделя, че й помагат да се справи със стреса. По-лесно се отърсва от проблемите. Любими са й най-палавите. Когато са по-малко на брой си имат и имена, но, когато са както са  както сега трийсетина, това е много трудно. Обикновено ги нарича според цвета им - Сивушко, Жълтурко, Черньо и т.н. Често имена им давали и децата, които идват да си играят с тях. За Ваня тяхното присъствие тук е особено важно. Тя ги приема като приятели и вярва, че ще станат добри и отговорни хора. Смята, че когато децата се грижат за животните, у тях се заражда както отговорността, която ще се съхрани и когато пораснат, така и добрината. А добрината не бива да се пренебрегва в никакъв случай, категорична е тя.
 


Сходни връзки

ВАРИЕТЕТНА АТКРИСА Е СЪЗДАЛА РАЙСКО МЯСТО ЗА УЛИЧНИ КОТЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди