изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:17 EEST
ЧЕСТВАТ 80 ГОДИНИ "СТАРОПЛАНИНСКИ ЛЕГЕНДИ"    
НовиниЙовкови празници, посветени на 80 години от първото издание на "Старопланински легенди" започнаха в Жеравна в края на седмицата. Организаторите им са кметството и читалище "Единство" в родното място на писателя Йордан Йовков. В рамките на тържествата ще се представят изпълнения на "Овчарова жалба", "Индже", "През чумавото", "Шибил", "Кошута" с участието на Иван Налбантов, Лъчезар Германов, Марин Господинов, певиците Дафина Стоянова и Дарина Славчева, кавалджията Георги Пенев. Представленията ще се състоят на чешма "Старча", художествената галерия, двора на църквата в селото и музея "Йордан Йовков", който е в родната къща на великия писател.

През септември тържествата ще продължат. На 20 септември ще се проведе научна конференция, посветена на излизането на първото издание на "Старопланински легенди". В него ще участват и научни работници от Историческия музей в Добрич, от дом-паметник "Йордан Йовков".
Преди години историкът Кремена Митева осъществи връзка със сина на Данаил Константинов, който е изпращал на Йордан Йовков песни и легенди, въз основа на които писателят е създал своите неповторими "Старопланински легенди".
 


Сходни връзки

ЧЕСТВАТ 80 ГОДИНИ "СТАРОПЛАНИНСКИ ЛЕГЕНДИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди