изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:43 EEST
МБМД: БСП скъсява дистанцията с ГЕРБ    
Политика"Очевидно има известно възвръщане на позициите на БСП и това може да е резултат на много фактори. Не е без значение идеята за плосък данък, а и завръщането на медиците ни от Либия", коментира социологът Мира Янова от МБМД.

БСП скъси дистанцията с ГЕРБ от 10 на 3% за два месеца, според последното национално представително проучване на МБМД, данни от което публикува в. "24 часа". Сега съотношението на силите е 21,6 към 18,7%.

ГЕРБ и лидерът Бойко Борисов стават все по-популярни в големите градове и столицата за сметка на изключително негативно развиващия се рейтинг на партиите от център-дясно.

Според юнското проучване на МБМД 26,9% заявяваха подкрепа за ГЕРБ на въпрос за кого биха гласували на парламентарни избори, БСП получаваше 17,3%. През май двете партии бяха с 0,4% разлика.

Според проучването в началото на август за НДСВ гласуват 2%, за СДС - 2,7%, за ДСБ - 1%. Вотът за "Атака" (6,4%) и ДПС (7,1%) е стабилен, отбелязва Янова.

46,2% от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват на местните избори наесен. С 58% надделява тенденцията да се търсят прагматични кметове, добри мениджъри, които са непартийни, два пъти по-малко - 28%, предпочитат кандидат с партиен билет, отбелязва Мира Янова. През юни това съотношение е било 67 към 18%, което социологът тълкува като знак за нарастваща политизация в страната.

Според Янова за степента на дискредитация на политическите партии у нас показателно е и че 43% от анкетираните са заявили, че биха подкрепили личност, излъчена от бизнес среди или от гражданско сдружение, срещу 23%, заставащи твърдо зад партийна кандидатура. Янова прави уточнението, че бизнеспартиите могат да разчитат на успех на локално ниво, но не и на национално.

Две години след началото на мандата на тройната коалиция 43% отговарят, че България върви към по-лошо. Това е с 6% повече от юни и свидетелства за нараснал негативизъм, отбелязва Мирослава Янова. Сред най-важните проблеми на България се посочват на първо място ниските доходи (35%), корупцията (16%), лошото управление на страната (15%).

Безработицата, която традиционно години наред стоеше в челото на тази класация, е отстъпила на четвърто място с 13%, което, според социологът, е косвено доказателство за икономическия растеж в страната.

Bulgarian Post

 


Сходни връзки

МБМД: БСП скъсява дистанцията с ГЕРБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди