изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:41 EEST
ДОЙДЕ ЛИ МУ КРАЯТ?    
НовиниИнформационните агенции вчера оповестиха, че правителството е уредило статута на Двореца и ботаническата градина в Балчик.  По този повод ректорът на на СУ Боян Биолчев се закани университетът да изпъди коалицията. Д-р Косев - директор на Университетски ботанически градини се отказва от България

Агенция "Фокус" обяви вчера, че на провелото се заседание правителството е отнело от Министерството на културата - Държавен културен институт - Културен център "Двореца", в Балчик, и от Софийския университет "Св. Климент Охридски" правото на управление върху недвижим имот със статут на паметник на културата с категория "национално значение", защитена територия, намиращ се в гр. Балчик, местност "Двореца", с площ от 196 048 кв. м. Отнетият имот се предоставя отново на същите ведомства, както следва: -на Министерството на културата: поземлен имот с площ 183.489 дка от местността "Двореца" (имот №02508.7.157 от кадастралната карта на Балчик), заедно с всички разположени в него сгради и съоръжения, включително сграда със застроена площ 45 кв. м. (идентификатор 02508.7.157.1); на СУ "Св. Климент Охридски": поземлен имот с площ 6,904 дка (№02508.7.155 по кадастралната карта на Балчик - разсадник) и поземлен имот с площ 4,769 дка (№02508.7.156 - стопански двор), заедно с всички разположени в тях сгради и съоръжения.Частта от терена, която се предоставя безвъзмездно за управление на СУ "Св.Климент Охридски", попада в охранителната зона на груповия паметник на културата Държавен културен институт - Културен център "Двореца". Теренът е подходящ за използване за изследователски цели в областта на паркоустрояването и паркоподдържането, за развитие на научна дейност в областта на ботаниката, лесотехническите науки, ландшафтната архитектура и др.
Чрез обособяването на подобен център, ще се гарантира възстановяването, поддържането и режима на опазването на този паметник на културата с национално значение, са заявили още от правителствената информационна служба. След оповестяването на това решение в агенциите имаше светкавична реакция на ректора на СУ проф. Боян Биолчев. В dir.bg излезе информация, че
СУ ЩЕ ИЗПЪДИ КОАЛИЦИЯТА.
Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция. Това е позор, е заявил професорът. "С това решение на Министерския съвет се отрязва главата на университета. На 19 септември ще имаме Общо събрание и ще решим каква ще бъде нашата реакция", заявил Биолчев. Той обяснил, че на практика Ботаническата градина ще престане да съществува, тъй като според решението на МС университетът ще има право да ползва само разсадник и стопански двор от 11 дка, а останалите 189 дка се дават на Министерството на културата. Това вече е подигравка с най-старото училище в България. Това е една амбиция, политически инат и недалновидност, нищо друго не виждам в това, коментирал възмутено ректорът, като отказал да назове кой стои зад решението на МС.
Агенциите добавят, че вчерашното правителствено решение е изненадващо, тъй като идва след две решения на ВАС и едно на ВКС, които потвърдиха правата на СУ върху целия терен и задължиха Министерството на културата да изплати на учебното заведение над 300 000 лв. Точно преди 10 дни ръководството на Университетски Ботанически градини - гр. Балчик, официално обвини министър Данаилов в лъжи и му каза "сбогом, Ламбо". Не е ясно какви са мотивите на министъра и как ще бъде ползвана територията на Ботаническата градина и сградите в нея. Скандалът започна преди близо 5 години - още по времето на неговия предшественик министър Абрашев, който искаше да я прави Център за култури и религии.
СПОРЕД ДИРЕКТОРА НА ДКЦ - "ДВОРЕЦА" С ТОВА РЕШЕНИЕ СЕ СЛАГА КРАЙ НА 52-ГОДИШЕН СПОР.
За НДТ Тошко Гяуров - директор на Държавен културен център "Двореца" коментира, че всъщност спорът е започнал още с даряването на Двореца от румънска страна през 1955 година. "Смятам, че с това правителствено решение ще се сложи край на този 52-годишен спор. Самото решение не противоречи на досегашните съдебни спорове. Смятам, че това трябваше отдавна да се направи, защото реален собственик е държавата и респективно правителството трябва да определи кой какво да стопанисва и управлява от нейните имоти, което е направено сега на база на кадастралните карти, които съществуват" - каза още Т. Гяуров.
Директорът на Двореца добави още, че по така направеното разпределение всъщност ботаниците ще загубят само градината, в която изнасят лятно време големите кактуси. "Градината ще бъде възстановена по снимков материал, с който разполагаме от нашите ландшафтни архитекти, които се грижат за цялата останала част на Двореца и всичките паркове" - поясни още Гяуров. Според него с това решение също ще бъдат премахнати и двете каси, срещу които роптаеха досега туристите и недоумяваха защо трябва да платят на двете, а да влязат на едно място. "Едва ли чисто процедурно това ще стане до края на сезона, но от нова година ще бъде една каса, на която ще се заплаща - който иска ще гледа Двореца, който иска ще гледа Ботаническата градина. На една каса ще става заплащането за разглеждането и на двете, но вече няма да се влиза от едно място" - добави Гяуров. Така според него, колегите му от Ботаническата градина ще могат също да реализират и проекта си за експозиционна оранжерия, която да работи целогодишно. Това ще им донесе по-големи приходи, смята още Гяуров, както и, че ще имат възможността да разположат на чисто ботанически принципи растенията.
 Д-Р КРАСИМИР КОСЕВ
директор на Университетските ботанически градини обяви пред репортер на агенция "Фокус", че се отказва от българско гражданство. Той е заявил, че възнамерява да изпрати молба до президента, с която да поиска да бъде освободен от българско гражданство и смята да потърси убежище в Руската федерация. "Три лоши неща се случват в тази страна в момента. Първо - политическа диктатура срещу едно автономно висше учебно заведение - СУ "Св. Климент Охридски". Университетът е създал, управлявал и владял до днес Университетската ботаническа градина в Балчик, която се състоеше от същинска паркова част и помощни терени", посочил Косев. "В момента правителството ни отнема градината и ни казва да развиваме научно-образователна дейност в разсадника и стопанския двор. Само, че СУ не е аграрният университет и ние такива дейности нямаме. Ние се занимаваме с наука и образование в областта на биологията, опазване на растителното биоразнообразие, а не със селско стопанство и отглеждане на китки. Това никога не ни е било задача", казал още Косев. "Второто трагично нещо е, че изпълнителната власт не желае да се съобрази с решенията на съдебната власт и ги подменя по целесъобразност. Третото нещо, което е притеснително е, че министърът на културата Стефан Данаилов позволи да бъде прокарано през МС, което е във вреда на обществото. Защото решението на кабинета е във вреда не на университета, а на обществото", допълнил Косев.
НДТ и по материали от интернет

 


Сходни връзки

ДОЙДЕ ЛИ МУ КРАЯТ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди