изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:43 EEST
ДНЕС БОТАНИЦИТЕ МЕСТЯТ РАСТЕНИЯТА    
Новини

Според директорката на Ботаническата градина в Балчик, ябълката на раздора между СУ и министерството на културата е туристически комплекс

Днес от 10 часа започна местенето на растенията от територията на Двореца в отредената площ на Ботаническата градина след последното заседание на Министерски съвет. Това обяви за НДТ ръководителката на Ботаническата градина в Балчик Ина Манчева. От създаването на Ботаническата градина и комплекс Двореца в Балчик през 1955 година до 2004 г. е царял мир. Ябълката на раздора всъщност се явява подробен устройствен план, изработен по поръчка на културното ведомство, когато то се оглавява от министър Абрашев, разказа Манчева.




"За този проект, както и за сегашното решение на Министерски съвет, ние научихме случайно. При нас все още не е дошло решението на МС. Всичко тръгна от 2004 г., когато разбрахме, че Министерството на културата е поискало да бъде направен подробен устройствен план на територията, според който да бъде създаден център за култура и религии, но в плана фигурираше застрояване на 60 вили и къщи с тенис-кортове. Предвид, че едно такова строителство ще наруши почвено-климатичните условия, ние се възпротивихме. Имаше решение на ВАС, според което бе регламентирано кой какво ще стопанисва и кой какво ще управлява, но след като атакувахме плана, едностранно Министерство на културата прекрати договора между двете ведомства и по средата на лятото ни спряха средствата. Все още МК дължи на ботаническата градина около 300 хил. лв. Парадоксалното сега е, че МС обявява ново разпределение на териториите, с което се дискредитират досегашните съдебни решения и така те стават невалидни и се прави ново разпределение на териториите. Това е едно дискредитиране на СУ и обезглавяване" - категорична е Ина Манчева.
Пред журналисти, цитиран и от различни агенции д-р Красимир Косев е обявил, че в Балчик ботаниците работят по европейски образователен проект, който е стартирал преди две години и приключва през октомври тази година. Д-р Косев е добавил още, че специалистите са кандидатствали за удължаването му с 26 месеца пред Европейската комисия, но сега са принудени да оттеглят предложението си, защото не може да "участваме по такъв уродлив начин". За да изразят своята подкрепа към научната дейност на Алма матер у нас вече са представители на Кралските ботанически градини от Лондон, на Алпийските градини от Тренто и  на Института по ботаника в Инсбруг, съобщиха от Балчик.
Всъщност, цялата територия е 192 дка, като 64 дка от тях са парковата част. Сега, според решението на МС, което ботаниците ще атакуват във ВАС, те ще имат на разположение само стопанския двор - 5 дка, в който разполагат пръст, саксии, тор и осъществяват своята образователна и научна дейност и други 6 дка, където се помещава разсадникът.
Над 3 хил. вида растения се отглеждат в Ботаническата градина в Балчик, като някои от тях са отглеждани с години. Основател на градината е проф. Даки Йорданов в далечната 1955 година, разказва още Ина Манчева. СУ е правил специални експедиции за доставянето на редки екзотични видове дървета и други растения, които да бъдат адаптирани към нашите климатични условия. Сред редките видове, които се отглеждат там и едва ли могат да бъдат видяни на други места по нашите географски ширини, са гинко билоба, бонбонено дърво, метасеквоя и редица други.
Ботаническата градина в Балчик е и с втората по големина в Европа колекция на големи кактуси и сукуленти, казва още Ина Манчева. С най-богата колекция на стария континент разполага кралската градина в Монако. "Ние имам около 1200 вида големи кактуси и сукуленти, които ежегодно експонираме на открито. Технически знам как ще стане преместването им, но не знам как и къде ще ги събера" - казва още Манчева. Въпреки всичко, ботаниците се приготвят да изпълнят решението на МС, вече са поръчани мотокари, които ще започнат днес преместването на големите палми. "Ние сме длъжни, защото това е върховният орган в държавата и трябва да има ред. Ще търсим правата си по реда, но искрено се надяваме да надделее здравият разум" - казва още Манчева.

СНИМКИ ОТ ИЗКОРЕНЯВАНЕТО НА КАКТУСОВАТА СБИРКА

 


Сходни връзки

ДНЕС БОТАНИЦИТЕ МЕСТЯТ РАСТЕНИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди