изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:13 EEST
Антоанета Христова: Единствените българи, които гласуват за ДПС, имат близки хора в партията или битов интерес    
ИнтервютаАнтоанета Христова, политически психолог, в интервю пред Агенция “Фокус”

Фокус: Г-жо Христова, какъв тип кандидат би имал шанс срещу Бойко Борисов в битката за кметското място на София.
Антоанета Христова: Много трудно е да се каже какъв човек трябва да бъде успешният контракандидат на Бойко Борисов. По никакъв начин на бих могла да кажа примерно, че трябва да е жена, за да е негова противоположност, или пък интелектуален тип, който да излъчва експертиза, висока степен на компетентност. Определено трябва да е харизматичен, трябва бързо да успее да предизвика позитивна емоция и желание за подкрепа. Трябва да е отворен, лесно да комуникира и да изглежда достъпен.
Фокус: Какво мислите за кандидатурата на Тити Папазов?
Антоанета Христова: От една страна той е харизматичен, има чар, но изглежда твърде екзотичен за софийски кмет. В този смисъл, на Константин Папазов му трябва време, за да успее да излезе от рамката на екзотиката, която носи. Имам предвид, че функциите на кмета са свързани с администриране, управление на оперативни задачи, свързани са много повече с компетенции в сферата на законодателството, строителството, архитектурата, икономиката, и други... Спортната професия изглежда екзотична за кметското място.
Фокус: Йордан Лечков е успешен кмет.
Антоанета Христова: Това е така, да. Не трябва да забравяме обаче, че той има един успешен бизнес, който развива успоредно.
Фокус: Тити Папазов се е занимавал с бинго зали в Албания.
Антоанета Христова: Това не знаех, значи подкрепяте моята идея за неговата екзотика. Не, че съм против, но ще му е необходимо много време, за да обърне образа си, за да бъде възприеман като сериозен кандидат-кмет.
Фокус: Спрягат се различни имена за евентуален кандидат на БСП - Ивайло Калфин, Стоян Сталев…. Румен Овчаров.
Антоанета Христова: Интересно е кой ще издигне БСП. Те имат много дълъг период на неуспешни състезания в София. Страхът от неуспех ги кара да вземат трудно решението. Притесняват се и от това, че за сега социолозите показват предимство за Бойко Борисов в София. Това би отказало даже хора, които имат потенциал да бъдат добри кандидати.
Всички тези имена биха били любопитни, разбира се без Румен Овчаров.
Струва ми се, че той излиза извън рамката на това, което софиянци биха могли да смелят във връзка с натоварването на името му с твърде много скандали.
Фокус: Около поведението на НДСВ също има неясни моменти, като че ли вървят към подкрепа за Бойко Борисов. Все пак как ви се струва една кандидатура на Милен Велчев? Той най-малкото е висок.
Антоанета Христова: В никакъв случай не трябва да забравяме, че външният вид е изключително важен за всеки човек, който излиза в публичното пространство, а още повече в политическото. Да наистина високите изглеждат авторитетни, хора които могат да налагат воля и власт.
Мисля, че НДСВ е в много трудна ситуация. Те не искат да имат губещ ход, кривата на подкрепа от доста време им е надолу. През последната година се случиха последователност от събития, които систематично отрицателно повлияха политическия имидж на НДСВ. Струва ми се, че на тях им е много трудно и за това искат да се залепят за някоя успешна кандидатура, за да не се отчете поредния им неуспех. НДСВ сигурно ще подкрепят Бойко Борисов. Милен Велчев преживя вече един личен неуспех срещу него. Трудно се влиза отново в идентичен сценарий
Фокус: Ако се кандидатира някой много добър специалист, но с по-слаба физика, има ли шанс срещу Бойко Борисов?
Антоанета Христова: Има много исторически личности, които са били дребни на ръст, но са станали исторически фактори за развитието на страните си. Има обаче много изследвания в тази област, в които определено се подчертава значението на височината, например. Колкото и да ни е тъжно - това е фактор.
Фокус: Какво ще означава за симпатизантите на СДС, ако партията им подкрепи Бойко Борисов?
Антоанета Христова: Вече останаха много малко симпатизанти на СДС и ДСБ. Тези малко, които са останали, ще продължат да подкрепят СДС. Тези хора вероятно и в такъв случай сега няма да се отдръпнат.
Действията на СДС в този момент обаче не изглеждат в посока - засилване на дясното институционално присъствие на тази пария. Напротив - точно обратното.
Фокус: В сферата на хипотезата, как би изглеждала една кандидатура на Иван Костов?
Антоанета Христова: Много провокативно. Изборите биха станали много интересни. Бихме станали свидетели на интересен конфликт и сериозни диспути по време на предизборната кампания. Реално той им шанс. Много голяма част от десницата са хора, които признават неговия авторитет като бивш министър-председател. Той обаче не успява да възстанови с имиджова кампания добрите моменти от своето управление. Затова и подкрепата на ДСБ, а и личният му рейтинг засега не са в завидно състояние.
Фокус: Кой гласува за ДПС в София, на миналите избори имаха не лош резултат?
Антоанета Христова: Вероятно ромите, това е обяснима тенденция.
Фокус: Българи биха ли гласували за ДПС?
Антоанета Христова: Аз съм категорична, имам изследвания в тази посока - за ДПС гласуват само българи, които имат близки в тази партия или конкретни, битови интереси.
 


Сходни връзки

Антоанета Христова: Единствените българи, които гласуват за ДПС, имат близки хора в партията или битов интерес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди