изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 05:28 EEST
Прекратиха първото дело срещу Вальо Топлото    
Ред и сигурностСофийският районен съд (СРС) реши да прекрати делото за валутно престъпление срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров и го върна на прокуратурата за прецизиране заради процесуални нарушения.

Решението на съда бе изненадващо, защото съдия Станчо Димов посочи пропуски, които не бяха забелязани от адвокатите на обвиняемия - Марин Марковски, Лъчезар Таков, Владимир Манолов и хаджи Иван Дончев, съобщи Медиапул. На съдията не му е станало ясно кое точно е престъплението – сключването на сделки в Австрия или внасянето на валутните ценности в банката. Димов поиска точно посочване на датите и лицата, с които са сключени сделките за близо 19 млн. евро, както и тези за 4,8 млн. лв., които се сочат като престъпни. В част от обвиненията той не видя пряка връзка с валутния закон. В този контекст бившият следовател от НСлС и настоящ съдия от СРС определи прокурорската работа като “обща, неясна и некореспондираща с нормите на закона” и върна делото за прецезиране. Определението на съда не подлежи на обжалване. Прокурор Божидар Джамбазов обаче не мисли, че прокуратурата се е провалила.
Преди решението на съда защитата поиска делото срещу Димитров да бъде прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални отклонения в обвинителния акт. Според адвокат Таков нарушенията накърняват правото на защита на Димитров, съобщи БТА. Според адвокат Дончев не е уточнено дали обвиненията са за извършени действия, или неизвършени. Съдът отхвърли възражението, че не следовател, а дознател е трябвало да извърши разследването по делото, като посочи, че случаят е от компетентността на следовател и затова няма допуснато нарушение, съобщи БТА. Като процесуално нарушение бе посочена съществуваща разлика в сумите, посочени в двете части на обвинителния акт. Съдът също отхвърли тезата като неоснователна. Адвокатите поискаха отвод на Джамбазов заради медийни изяви, добавя БГНЕС. Прокурорът бил мотивиран делото да завърши с осъждане на бившия шеф на „Топлофикация” - Джамбазов изказал това убеждение в интервюта пред медиите. Джамбазов пък обясни, че тези становища са заявявани публично и пред няколко състава на Софийския градски съд. Той бе категоричен, че няма никакви лични мотиви и становищата му са формирани изцяло от доказателствата по делото, съобщи Фокус. Съдия Станчо Димов прецени, че мненията на Джамбазов не могат да бъдат повод за отвод по делото и отхвърли искането на защитата. Освен това прокурорът участвал съвестно в разследването на случая и не можел да бъде отстранен, защото не е нарушил процесуалните правила.
Австрийският банков чиновник Маркус Валеруц, обслужвал сметките на Димитров, не се яви като свидетел по делото. Оказа се, че е нередовно призован около 17 ч. на 27 август и явяването му е невъзможно, съобщи Дарик.
Димитров заяви междувременно, че "Топлофикация-София" продължава да се източва и журналистите ”не търсят там, където трябва”. "Топлофикация" се източвала, след като той е отстранен и това едва ли не се прави под закрилата на прокуратурата, заяви Димитров, цитиран от БГНЕС. Бившият шеф се оплака, че в момента дори не може да плати сметката си за парно, защото авоарите му са замразени, съобщи Фокус.
Димитров е обвинен, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 г. не е декларирал пред БНБ преводи на валута по неговата лична сметка и тази на фирмата му "Про Марк" в банка в австрийския град Куфщайн. Сумата, за която прокуратурата обвинява Димитров, е около 4 000 000 евро.
dir.bg
 


Сходни връзки

Прекратиха първото дело срещу Вальо Топлото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди