изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:42 EEST
ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ ЗА МЕЧТИТЕ СИ!    
Интервюта

Д-р Милен Врабевски е първият дарител на Фондация "Искам бебе" във Варна. Дарява средства на 5 семейства от Варна, за да извършат скъпоструващите инвитро процедури.

Пред НДТ - Радина Велчева - председател на Управителния съвет

Фондация „Искам бебе”



- Какво наложи създаването на Фондация “Искам бебе”?

 

- Основната причина, поради която създадохме Фондацията, е да споделим надеждата на хилядите семейства у нас, които години наред се борят с проблема „безплодие”. Искаме да дадем гласност на спотаените им през годините мисли и чувства и да докажем, че тези млади хора заслужават огромно уважение, защото са се научили да преследват мечтите си. Повече от половин милион души у нас изживяват голяма част от младостта си в преследване на една единствена мечта – да заченат и родят свое дете. Ако запитате днес всички тези хора - как биха обобщили смисъла на живота си, те ще отговорят в един глас - „искам бебе”. Именно това огромно желание ни обедини и събрахме около себе си екип от лекари, биолози, психолози, акушерки и десетки съмишленици, с които осъществяваме стъпка по стъпка плановете си. Особено сме щастливи, че голяма част от хората, с които работим днес, са именно семейства, преборили се с проблемите на безплодието и безвъзмездно даряват труда си, за да дават кураж на останалите хора.

 

- Кои са областите, в които сте най-активни?

 

- Екипът на Фондация „Искам бебе” от две години реализира единственото специализирано предаване за репродуктивното здраве - „Надежда за живот”. Предаването търси отговори на сложните въпроси, свързани с новостите в съвременната репродуктивна медицина и се старае да обяснява на популярен език какво представлява инвитро и икси оплождането, какви изследвания трябва да се направят, ако бебето се бави, като в същото време не пропускаме на наблегнем на особеното емоционално състояние на двойките, които преминават през целия цикъл на лечение при безплодие. Освен това, в момента - съвместно със СИБАНК, реализираме Програма „Искам бебе”, която дава възможност за специфично преференциално финансиране на инвитро процедурите и лечението на стерилитет. В рамките на осъществяването на Програма „Искам бебе” започна и организирането на т.нар. Информационни борси „Искам бебе”, които ще имат за цел да подготвят „пътуващи екипи” от специалисти из цялата страна, за да се улесни достъпът до информация за проблемите на стерилитета. Убедена съм, че когато човек знае повече за собственото си здраве, то той намира правилните решения за справяне дори с тежките диагнози.  

Третото голямо направление, в което работим, е разработването на Социална дарителска програма, чрез която ще се набират средства от дарители, за да се поеме - изцяло или частично - безвъзмездно лечение на семейства с ниски доходи. Нашата фондация започна този проект съвместно с фондация „Аристон – С”, които ще дарят средства на около 30 семейства, за да подпомогнат лечението им и инвитро процедурите. Искрено вярваме, че тази добра инициатива ще бъде подкрепена и от други спонсори.

 

- Защо съвременните хора на възраст 25-40 години са най-засегнати?

- Аз не съм лекар, но от работата ми с такива семейства мога да споделя, че стресът и липсата на информация са може би основните проблеми, които затрудняват лечението. В повечето случаи, за да се стигне до инвитро, младите хора са принудени да работят две-три години, за да отделят средства за скъпоструващите лекарства и процедури. След това идва моментът на страха от неизвестното и при неуспешен опит инвитро след дългото чакане, отново стои въпросът – а сега накъде? Важното е човек да се опитва да не влезе в този лабиринт, а да е убеден в способностите на лекуващия лекарски екип. Друг важен момент е и да се потърси професионална психологическа помощ. Когато се започне лечението на безплодието, нека младите хора имат предвид, че те са едно съчетание между тяло и душа и е необходимо да се обърне внимание едновременно на цялата съвкупност, която олицетворява човешката ни същност.

 

- Успявате ли, като неправителсвени организации, да си сътрудничите успешно с държавните органи?

 

- Вече втора поредна година нашето тв предаване „Надежда за живот” работи по проекти на Министерския съвет и Министерството на труда и социалната политика, като реализира седмична телевизионна рубрика, свързана с проблемите на демографската криза и равните възможности. Срещаме и активна подкрепа от местните общински звена за подготовката и реализацията на Информационните борси „Искам бебе”.

 

- Какво още е необходимо да бъде направено, за да видим напредък в разрешаването на този демографски и социален проблем?

 

- Нашата фондация непрекъснато си кореспондира със специалисти в западните държави и сме наясно, че за да се реши този сериозен демографски проблем, са нужни много средства, за да се финансират изцяло или поне отчасти всички нуждаещи се семейства. В страни като Израел или Гърция например, държавата поема до три напълно безплатни опити инвитро.

 

- Какво ново предстои да бъде направено от фондацията и оптимисти ли сте за разрешаването на тези болезнени за много хора проблеми?

 

- Фондация „Искам бебе” е създадена и работи под надслова - Трябва да се борим за мечтите си! Естествено е да сме оптимисти, още повече, когато виждаме добрите резултати и десетките снимки на дългоочакваните усмихнати бебета, които ни изпращат щастливите родители. Няма нищо по-искрено и по-достойно от това - да искаш да дадеш живот и да се пребориш за това. Именно затова „Искам бебе” става обединител на хората, които искат да живеят пълноценно, с грижа за бъдещето и вяра в сбъдването на мечтите. Колкото и трудно да е това понякога.

 


Сходни връзки

ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ ЗА МЕЧТИТЕ СИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.55 секунди