изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:12 EEST
Германци са осиновили над 700 улични кучета от Добрич    
Екология Добрич. Над 700 улични кучета от Добрич са осиновени в Германия през последните пет години. Това съобщи представителят на Германо-българската помощ за защита на животните Мария Великова за радио “Фокус” - Варна. Наблюденията й са, че чужденците предпочитат да осиновят улични кучета, тъй като те са по-здрави и умни заради естествения подбор. Хората си избират домашните любимци от сайта на дружеството, което е учредено през май 2002 г. и оттогава е финансирало кастрирането на над 4 хиляди четириноги.

Проблемът с бездомните кучета в Добрич не е решен, но е овладян, твърди Великова. Тя е убедена, че популацията може да бъде намалена, само ако в национален мащаб се предприеме кастрация. Според нея мярката трябва да бъде приложена и за отглежданите в домашни условия четириноги, освен ако те не са за разплод. Тя цитира изследване, според което за залавяне и убийство на едно куче се харчат близо 40 лева, докато кастрацията е 4 пъти по-евтина.
Безотговорността на хората е причина за увеличаване броя на скитащите животни, каза още Великова. Често семействата, които си купуват куче, разбират че не могат да се грижат за него и го изхвърлят на улицата. Същото става и с новородени кученца. Според нея агресията към кучета е причина за нападнати хора. Ако четириногото е било малтретирано, то е запомнило миризмата на мъчителя си. Може ръката, която го е била, да е миришела на бензин. Когато следващия път кучето подуши някой да мирише на бензин, се нахвърля, за да се предпази. По правило уличните кучета не хапят– начинът им на съществуване е да се умилкват и просят, твърди още Великова.
Йорданка КАЛЧЕВА
 


Сходни връзки

Германци са осиновили над 700 улични кучета от Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди