изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:35 EEST
Обект на натиск ли е Детелина Николова от страна на политическите партии?    
Интервюта Детелина Николова, кмет на Добрич, в предаването на  БТВ, "Тази сутрин" - разговор с Николай Бареков:



Водещ: Темата сега са местните избори, един от най-любопитните политически сюжети на тези местни избори, уважаеми зрители, са начинът, по който партиите се борят и ухажват, за да подкрепят така наречените успешни кметове по места. Знаете, че всеки на тези местни избори, след като изборите завършат, от партийните централи се обявява за победител поради простата причина, че на много места кметът, които спечелва тези избори, особено пък на втория тур, е подкрепен поне от 10-15 партии. Имаме един любопитен казус в Добрич, този казус започна преди четири години, когато НДСВ се представи отчайващо зле на местните избори през 2003 година, но записа две ключови победи в два областни центъра. Едната в Кюстендил, другата в Добрич. Сега кметът на Добрич г-жа Детелина Николова ще се яви, за да се бори за втори мандат, разбира се, ако тя реши и го обяви тук в нашето студио, защото тя е гост на нашето предаване. Но ето,че преди да е започнала истинската битка две партии НДСВ, която я издигна през 2003 година и ГЕРБ, която я издигна сега се счепкаха помежду си за нейното благоволение, така да се каже и добро утро.
Детелина Николова: Добро утро на вас и на зрителите на БТВ.
Водещ: Кметицата на гард Добрич Детелина Николова. Не, че сте в бяло, но ми приличате малко на кметицата беглец. Избягахте от НДСВ, за да отидете при ГЕРБ, а сега пък НДСВ ви кани в София в тяхната централа на разпит, както пишат вестниците от няколко дни. Защо така сте ги изоставили? Да започнем първо от там, да оставим разпита на страна. Каква е истината?
Детелина Николова: Г-н Бареков, избирателите се интересуват от постигнатото и в случая аз определено заявявам, че успехът на Добрич не би трябвало да има цвят. Аз не съм била член на нито една партия и сега не съм, и когато се явих през 2003 година за кандидат в предизборната кампания, аз се обърнах с лице към своите избиратели, към добричлии и представих моята програма за развитието на Добрич и за неговата промяна. Да, моята регистрация беше с НДСВ.
Водещ: И издигната от НДСВ тогава.
Детелина Николова: От НДСВ, но когато спечелих мандата аз се заклех като кмет пред Добрич и добричлии, а не пред партията. В това си качество аз и сега продължавам да отстоявам позициите за развитието на един град, за програмата, която има развитие от позицията на това Добрич да се превърне в един наистина прекрасен европейски град.
Водещ: А как стои въпросът сега, четири години по- късно? Как ще се явите на тези избори?
Детелина Николова: Пред мен не стои въпросът за това дали една или друга партийна централа ще поеме победата и развитието на Добрич. Пред мен стои проблемът отново да се явя пред добричлии и го заявявам, че ще го направя като кандидат за втори мандат, за да продължа тази програма. Ще се върна малко назад, ако ми позволите. През 2003 година, когато започнахме битката, така да се каже, с НДСВ, д-р Антония Първанова, уважаваната народна представителка от Добрички многомандатен избирателен район знаеше за моята програма и за развитието на Добрич. Тя сподели тази моя посока на работа и ние заедно наистина извоювахме успех, не дадохме мандата на БСП. В този смисъл аз сега недоумявам именно това, че тя е забравила развитието в посока на програмата, която представих. А Добрич се интересува именно от това. Така че, вътрешните междуособици или кризата в една или друга партия отръпват в някакъв смисъл гражданите. Те се интересуват именно от развитието на град, в който живеят или населеното място.
Водещ: Решихте ли вече, че ще се борите за втори мандат от името на партия ГЕРБ, които ви издигнаха?
Детелина Николова: ГЕРБ са първите, които ми подадоха ръка и само преди няколко месеца, когато в НДСВ започнаха разговорите, аз определено считах, че независимият кандидат би имал по-широка подкрепа. И в този смисъл считам, че направената, подадена ръка, протегната от ГЕРБ има някакъв момент, който доведе до конфликт в партия НДСВ. Този конфликт не е присъщ на един кмет, който е довел своя гард до някакъв успех и до някакво развитие.
Водещ: За вас да, но те изреваха – “взеха ни кмета”. “От ГЕРБ ни взеха кмета”. Те така реагираха.
Детелина Николова: Аз започнах работа тогава, когато Добрич беше с много разбити улици, беше тъмен, имаше висока безработица, всичко публични сгради се нуждаеха от реконструкция и така нататък, т.е. Добрич се нуждаеше от едно икономическо по-добро развитие, за да може той да се превърне в един по-уютен, по-спокоен и по-чист град. И това направих в тези четири години.
Водещ: Сега ще се регистрирате ли от името на партия ГЕРБ?
Детелина Николова: И това направих в тези четири години. мисля,че сте ме поканили точно, за да кажа моята позиция.
Водещ: Да, така е, разбира се. Давам ви тази възможност.
Детелина Николова: И ако уважавате моята възможност, благодаря ви, за което. ГЕРБ подадоха първи ръката в подкрепа на моята програма за развитието на Добрич. Аз бих поела и ще поема всяка протегната ръка, именно в полза на развитието на програмата, която води до развити е на Добрич и до по-доброто самочувствие на гражданите на тази община. ГЕРБ заявиха своята подкрепа. Независимостта, която те декларираха и силната подкрепа в Общинския съвет пред мен поставя избора за това Добрич да се развива, а не Добрич да бъде зависим от партийните интереси.
Водещ: Решихте ли, обаче, как да направите регистрацията - като кмет издигнат от партия ГЕРБ или като, да речем, независим подкрепен ГЕРБ?
Детелина Николова: До регистрацията има още доста време и аз съм убедена, че разговорите, които продължават и с другите партии в общественото пространство биха допринесли именно за подкрепата на една такава програма. Аз не искам да поставя интересите на Добрич над партийните интереси. И не съм предала никого, аз съм работила за Добрич и добричлии и не се чувствам като предател в този смисъл, в който публикациите започнаха на страниците на централните медии. Добрич се нуждае именно от едно силно доверие в подкрепа на развитието му. За мен са значими хората на Добрич и аз не бих определила неговото развитие именно в зависимост от това коя, една или друга партия, искат да застанат на този успех.
Водещ: Аз Ви зададох този въпрос, защото в НДСВ в момента разсъждават така. Едните казват – няма нищо лошо, ако Детелина Николова бъде издигната като независим кандидат за кмет. И тогава вече да бъде подкрепена, а сега, разбира се , те искат първо от НДСВ, после от ГЕРБ. Има хора, обаче, които разсъждават така че, вашата политическа неопитност, както те я наричат днес на страниците на вестниците, ви пречи да не можете да различите независим кандидат за кмет подкрепен от и издигнат от ГЕРБ. И затова някои хора в НДСВ твърдят, че всъщност сте била заблудена като сте позволили ГЕРБ да ви издигнат за кмет. И вече сте станала кмет на ГЕРБ.
Детелина Николова: Моята надежда е, че ГЕРБ ще подкрепи моята програма и ще донесе повече полезности за нашия град и за добричлии.
Водещ: Но като независим кандидат или като кандидат, издигнат от ГЕРБ?
Детелина Николова: Като протегна та ръка, която са ми подали първи в политическото пространство.
Водещ: Готова сте да ви издигнат от партия ГЕРБ като кандидат за кмет?
Детелина Николова: Ще продължа да работя с тях .
Водещ: Така не отговаря на въпрос, който ви задавам. Той е много прост въпросът. Простият въпрос изисква от другата страна прост отговор.
Детелина Николова: Има още време, в което...
Водещ: Т.е., не сте взели решението за това?
Детелина Николова: Решението е, че ГЕРБ декларира подкрепа, която аз приемам, в този смисъл за мен са по-важни именно позициите им за развитието на Добрич, тъй като те подкрепиха програмата, с която ги запознах.
Водещ: Но като че ли в този момент не искате да кажете дали ще бъдете регистрирана като независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ, или пък издигнат от ГЕРБ.
Детелина Николова: Добричлиии са ме избрали и те ще гласуват на 28 октомври. Моята позиция е тази и ще продължавам да я отстоявам.
Водещ: Не давате отговор на въпроса?
Детелина Николова: Добрич не е над партийните интереси. Така че, за мен е по-важно какво ще се случи на 28 октомври, когато добричлии гласуват.
Водещ: Ако проследим вашата логика, по-скоро след като казвате, че разчитате на добричлии и в името на техния интерес го правите, по-скоро това диктува да се явите като независим кандидат, подкрепен от. Така да дадете възможност на повече партии да се запишат в подкрепа.
Детелина Николова: Аз отново ще кажа това, което искахте да чуете – ГЕРБ са първите, които ми подадоха ръката и аз я приемам затова, защото през месец май получиха и най–голямото доверие от избирателите на Добрич по време на евро кампанията.

Водещ: Вие за това ги избрахте, защото те са също така най–предпочитаната партия...?
Детелина Николова: Има енергията, ГЕРБ има силата да допринесе за развитието на Добрич. В този смисъл моята програма ще бъде именно продължение на това, което съм започнала. Не случайно социолозите констатираха едно високо доверие и ГЕРБ подкрепи именно мандата на един успешен кмет.
Водещ: Подписахте ли декларация за лоялност към НДСВ, че сте съгласни НДСВ да ви издигне за втори мандат?
Детелина Николова: Когато започнаха разговорите в НДСВ за втори мандат, аз считах и го заявявам, може би за втори път сега пред вас, че би било по–полезно в предстоящите избори една независима кандидатура с оглед да се осигури една по–широка подкрепа. Не съм се клела пред никой, нито в лоялност, нито в партийно членство.
Водещ: А подписвахте ли някаква декларация, дадоха ли ви да подпишете някакъв документ ?
Детелина Николова: Не. Такъв документ не съм подписвала.
Водещ: Това преди колко време става?
Детелина Николова: Преди няколко месеца.
Водещ: Тогава всъщност вие разсъждавате, че независимата кандидатура ще позволи по–широка обществена подкрепа. Така ли мислите днес?
Детелина Николова: И не считах, че именно подкрепата, която ГЕРБ в момента декларират ще доведе до такъв конфликт между НДСВ и ГЕРБ.
Водещ: Сега мислите ли по същия начин?
Детелина Николова: Това е проблем на НДСВ.
Водещ: Мислите ли сега по същия начин,че една независима кандидатура ще позволи по–широка ...
Детелина Николова: След като съм декларирала, че приема подкрепата на ГЕРБ, мисля че това е едно развитие, към което...
Водещ: Т.е., вече имате по–различна позиция? Как си обяснявате този конфликт между ГЕРБ и НДСВ?
Детелина Николова: Това е проблем на партията. Убедена съм, че вътрешните размирици и проблеми, които има не само в НДСВ, а и във всички партии към днешно време, по-скоро отдръпват избирателите. Избирателите се нуждаят от направено, постигнато и те вярват на хората, които са доказали именно с работата си, че в интерес на техните интереси предоставят и програмата си, и полагат усилия за нейната реализация. В този смисъл, аз вярвам на добричлии и ще заявя подкрепата си в посока на това доверие, което е констатирано, разбира се и от социолозите. Знаете, че Добрич се намира в сърцето на Златна Добруджа и за мен е много по–важно именно неговото развитие. Да докажем, че от Добруджа започва България. Това е източната граница на Европа и ние трябва този град да го развием, хората да се чувстват по–добре там.
Водещ: Имате ли покана от НДСВ днес да ви гостуват, за да ви задават въпроси?
Детелина Николова: Вчера, на страниците на печата, се появи информация, че срещата ще бъде проведена.
Водещ: Отговаря ли това на истината?
Детелина Николова: Не. За съжаление не отговаряше.
Водещ: Имахте ли покана от тях?
Детелина Николова: Имам покана. Ще преценя в момента, в който позитивността, като разговор, може да продължи, да продължим този разговор.
Водещ: За кога е тази покана?
Детелина Николова: А и сега мога да кажа, че хората, с които работя, една част от НДСВ, ако работят за Добрич и подкрепят тази моя програма, която доведе днес до успеха Добрич да бъде много по–различен, ще продължа с радост да работя с тях.
Водещ: За кога е поканата?
Детелина Николова: За днес.
Водещ: Има ли точен час или е в по–свободен текст?
Детелина Николова: Вероятно в сутрешните часове.
Водещ: А ще отидете ли, имате ли това решение за себе се дали да отидете на този разговор?
Детелина Николова: Ще бъда на разговор тогава, когато позитивно се поставят проблемите на масата.
Водещ: Т.е., искате да се промени тона на НДСВ към вас?
Детелина Николова: Определено.
Водещ: Какво не ви харесва в техния тон?
Детелина Николова: Аз не съм се клела във вярност, нито пред партията, нито пред именно позицията, която те отстояват.
Водещ: Пред нейният лидер, примерно, не ви ли караха там да обявите някаква лоялност към лидера на партията. В НДСВ има лидер - Симеон.
Детелина Николова: Още веднъж ще заявя, че не предадох никой. Аз работих за Добрич и добричлии, с подкрепата на НДСВ. В този смисъл, аз и сега не чувствам, че съм предала някой. Добрич постигна своя успех и с това мога да с е гордея, че за тези четири години, с тяхната подкрепа, аз успях да реализирам една успешна програма.
Водещ: Инсинуация ли е твърдението, че сте подписвали такава декларация за лоялност или примерно сте давали някакви гаранции за лоялност?
Детелина Николова: Ще повторя още веднъж - преди няколко месеца аз определено считах, че едно поведение на бъдещ кандидат, в посоката на независимост, с оглед по–широката подкрепа, беше тогава факт. Но след като това доведе до конфликт в пространството, не бих и не желая да бъда в центъра на такива конфликти.
Водещ: Тоест не желаете да имате нищо общо с НДСВ, ако те така се държат спрямо вас?
Детелина Николова: Това е вашата позиция.
Водещ: Не, това не е позиция, опитвам се да тълкувам. Като няма конкретни отговори.
Детелина Николова: Определено продължавам да мисля в посоката на това, че и те, и другите партии, които са в Добрич и които ще издигнат своите кандидати, трябва да работят в посоката за развитието на града. И Добрич да се развива не обременен от партийни интереси, а в интерес на хората и на техния живот.
Водещ: Има ли политика в местните избори? Ето, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски преди четири години пожела деполитизация на местните избори в България. Има ли място за политика?
Детелина Николова: Може би е имал право.
Водещ: Без политика по-добре? Как си обяснявате, че разни парти спорят за кметове и то много различни партии? Някой път и дясна, и лява партия, и центристка партия се надлъгват и изчакват кой пръв ще подкрепи някой успешен кмет. Това е случай и при вас, и във Варна.
Детелина Николова: Определено сте прав. Всяка партия иска по-голямо влияние в пространство след едни или други избори, така е и при местни избори. Считам, че партиите трябва да променят отношението си към избирателите. Избирателите са онези, които гласуват, избирателите са онези, заради които се случват една или друга програма, обявена с подкрепата на една или друга партия и избирателите трябва да променят именно това поведение на партиите. Те трябва да работят в интерес на общините, в интерес на просперитета, на икономическото развитие като цяло и на България. А сега като сме изправени пред проблемите за по-голямо развитие, устойчивост на общините с оглед местното самоуправление да бъде такова, каквото познаваме в европейските общини, нашите партньори, с които ще работим. Би трябвало именно да се стремят към това местно развитие. За мен е много важно избирателите да накарат партиите да застават с лице към тях, да познават проблемите им и да работят в посока на тяхното решаване.
Водещ: Добре де, ако е така, защо НДСВ и ГЕРБ просто не се прегърнат зад вашата кандидатура?
Детелина Николова: Мисля, че това са разговори, които биха продължили именно в посока на доброто поведение пред избирателите.
Водещ: В края на краищата нали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов произлиза от средите на НДСВ, това са “дъщерни” партии, можем да кажем.
Детелина Николова: Това са проблеми, които би трябвало да зададете на двете партии. Аз не съм член на нито една партия.
Водещ: Какво ви каза г-жа Антония Първанова, като говорихте с нея за последен път, след като сте водили такава битка преди четири години?
Детелина Николова: Доктор Първанова и до ден днешен по този повод не е разговаряла с мен. Ние говорим само чрез медиите, за съжаление.
Водещ: А с някой от НДСВ разговаряхте ли?
Детелина Николова: Да, определено, преди няколко месеца, преди седмици. Тази позиция е позната в мое лице. И аз мисля, че няма никакъв конфликт.
Водещ: Защо избрахте ГЕРБ, те ли бяха най-близко до вас, като поддръжник на НДСВ? Мнозина смятат, че ГЕРБ е нещо като центристка партия, която би заместила НДСВ в политическото пространство.
Детелина Николова: Определено в политическото пространство ГЕРБ се стреми към центристки политики. В този смисъл те се запознаха с моята програма, оценявайки направеното, подадоха първи ръка. Те имат подкрепата на добричлии, на вота през месец май и аз определено считам, че те ще допринесат за развитието на Добрич с подкрепа на тази програма. Те обявиха и декларираха пред гражданите на Добрич, че ще подкрепят моята програма, че ще дадат възможност като независима политика да се провежда, но с изключителната подкрепа на Общински съвет.
Водещ: А десните какво мислят в Добрич? Ще ви подкрепят ли? Задавам ви този въпрос, защото напоследък върви една такава тенденция, тя се очерта тук в това студио, началото на тази седмица при скандала между СДС и ГЕРБ, върви една тенденция ГЕРБ да губи дясно пространство за сметка на СДС и ДСБ, които сега ще издигнат самостоятелна кандидатура в София срещу Бойко Борисов, дясна срещу него, във Варна също се разделиха СДС и десните и ГЕРБ. В Добрич как стои въпросът?
Детелина Николова: Продължават разговорите. Водихме такива разговори.
Водещ: В Пловдив вероятно също ще бъде разделен ГЕРБ от десните.
Детелина Николова: Определено мислят в тази посока, но тези факти ще бъдат, може би, в края на септември известни.
Водещ: Добре, да обобщим. Вие имате ли решение сега как да се регистрирате за местните избори?
Детелина Николова: Аз отново ще потвърдя, че за мен Добрич е над партийните интереси и ще направя максималното полезно за развитието на моя град и за моите съграждани.
Водещ: Тълкувам го по два начина. Единият, че ще се кандидатирате като независим кмет, подкрепен от партии - ГЕРБ, НДСВ и другите, които се запишат. Вторият начин е, че ще бъдете регистрирана от партия ГЕРБ, но въпреки всичко ще си водите политика на независим кмет.
Детелина Николова: Определено да, ще водя политика на независим кмет с подкрепа и на ГЕРБ.
Водещ: Това е втората... Издигната от партия ГЕРБ, така да го разберем, за да имаме новина в нашето студио, както обичаме да казваме.
Детелина Николова: Да, вие се стремите обикновено към такива.
Водещ: Измъкнах я в края на разговора. Детелина Николова, издигната от ГЕРБ или записана от ГЕРБ...
Детелина Николова: Но все пак искам да кажа, че добричлии ще гласуват на 28-и, така, както ще направят и другите българи в своите общини.
Водещ: ... но запазвате вашия статут като независим кмет от партиите? Не членувате в партия?
Детелина Николова: Определено. Не. И ще продължа в тази си позиция, защото всяка партия има полезна идея и ако един кмет иска да направи повече за своя град, той трябва да е отворен повече за тези идеи така, както го направих в тези четири години. А това носи по-добрия успех, несъмнено.
Водещ: Добре, така да завършим нашия разговор. Детелина Николова избира НДСВ /бел. ред.: ГЕРБ/ като партия, но обещава, че ще слуша проблемите на добричлии и ще бъде кмет на всички добричлии, както е била през тези четири години. В такъв случай за НДСВ остават нещата пред свършен факт, те трябва сами за себе си да вземат решение дали да ви подкрепят вече като кандидат-кмет на ГЕРБ или пък да си издигат техен кандидат. Но вие не сте водили разговори с тях още?
Детелина Николова: Не.
Водещ: Днес, ако отидете там, но вие, може би, няма да отидете в централата на НДСВ, ако лично не ви се обадят, да разговаряте?
Детелина Николова: И разберат, че с този тон разговорите не биха били позитивни.
Водещ: Добре, благодаря. Детелина Николова, кандидат-кмет за втори мандат на Добрич. Виждате, уважаеми зрители, че тези политически сюжети на изборите 2007 година, местните, се водят много често тук, на ниво София и столични медии. Надали тези политически сюжети са толкова важни за гражданите на едно населено място, но пък са важни за самите партии.

Край на разговора

www.focus-news.net

Пълният текст на интервюто ще бъде публикуван утре и в печатното издание "Нова добруджанска трибуна"

 


Сходни връзки

Обект на натиск ли е Детелина Николова от страна на политическите партии? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди