изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:37 EEST
ДВОРЕЦЪТ ПОБРА "ПАРИЖКИЯТ СВЯТ НА ВАНЕ"    
Новини

Изложба-живопис „Парижкият свят на Ване" гостува четири дни в “Двореца” в Балчик, съобщи Жени Михайлова, ръководител в отдел “Култура” на ДКИ КЦ “Двореца”.



Френско-българският артист и естет Иванка Петрова-Цекова – Ване е родена през 1956 г. в София. Завършила е Художествената академия в столицата, специалност „живопис” при проф. Петър Михайлов през 1982 г. Дипломира се Мастер 1 – Естетика на изкуството при проф. Марк Жеменез и Мастер 2 – Естетика на изкуството при проф. Бернар Тиседър в Сорбоната в Париж. Член е на Съюза на френските артисти. Ване представя в творбите си своя въображаем оптимистичен свят, който съществува още от нейното детство, когато тя става известна в страната и чужбина като малката художничка Ваня – детето чудо. Нейният творчески свят прекосява епохи, системи, течения и моди. На европейския пазар произведенията й излизат през 1992 г. Работеща дълги години за Монмартър, парижкият дух в картините й привлича най-широка публика и днес стотици нейни произведения са притежание на колекционери в цял свят. Ване е посветила целия си живот на борбата за изкуството и неговия напредък. Тя е артист, който защитава художествените търсения на българските артисти със своите теоретични трудове, като ги сравнява с търсенията на западното изкуство и ги издига на европейско ниво. Изложбата „Парижкият свят на Ване” в “Двореца” ще продължи до 6 септември.

Иванка Цекова-Ване е подредила 13 свои прекрасни и шарени творби в галерия “Тихото гнездо”. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДВОРЕЦЪТ ПОБРА "ПАРИЖКИЯТ СВЯТ НА ВАНЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди