изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:52 EEST
"ДВОРЕЦЪТ" В БАЛЧИК ЩЕ СТАВА БЪЛГАРСКИЯ "ШОНБРУН"    
НовиниАмбицията на ръководството на културен институт "Двореца" е той да се превърне в целогодишно отворен парк, подобен на този на двореца "Шонбрун" във Виена. Дори може да е и по-красив, защото Балчик има уникална природна даденост, каза пред журналисти директорът  на "Двореца" Тошко Гяуров. Българският културен институт е член на Световния съвет за исторически паркове, има и споразумение с "Шонбрун" за партньорство. Очакванията на директора на "Двореца" е на срещата между министъра на културата Стефан Данаилов и ректора на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" проф.Боян Биолчев, насрочена за 11 септември, от висшето учебно заведение да приемат предложението на културното министерство. То включва изграждане на оранжерия и лекционна зала и възможност за целогодишна работа на "Двореца". Имаме готовност да поддържаме парка на принципа на историческите паркове, каза Т. Гяуров.

Двойно повече в сравнение с миналата година са туристите и приходите в "Двореца" тази година, съобщи още той.  През 2006 г. гостите са били 650 хиляди. За първи път  българските туристи сега са по-малко от чужденците. Сънародниците ни, посетили "Двореца", са 30 на сто от гостите. Толкова са и румънските туристи. Има румънци, които се  връщат по десет пъти - за почивка, разходка или само на кафе. Приходите до момента са над 1 милион лева. Амбицията на ръководството е през следващата година "Дворецът" да има нов блясък. Предвижда се да се възстанови целият парк, да няма проблеми с инфраструктурата. Предвижда се реконструкция на всички канали, по които течащата вода е преминавала.  Ще бъдат засадени още цветни градини по модел от времето на кралица Мария. През 2008 година бившата й резиденция и фасадите на още осем сгради в архитектурно-парковия комплекс ще грейнат в светлина. За цялостното ефектно осветление са необходими 200 хил. лв.
 


Сходни връзки

"ДВОРЕЦЪТ" В БАЛЧИК ЩЕ СТАВА БЪЛГАРСКИЯ "ШОНБРУН" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди