изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:08 EEST
Е.ОН И "ВиК" ПОСТАВИХА ЩЪРКЕЛОБРАНИ НА ЕЛЕКТРОПРОВОДИТЕ    
Новини"Е.ОН България" и "ВиК" в Добрич са изпълнили предписанията на РИОСВ-Варна за поставянето на щъркелобрани на електропроводите в Добричка област, съобщиха от РИОСВ. Това е направено, за да се предпазят птиците от токов удар при кацането им по стълбовете.   Монтираните птицебрани в района на землищата на с. Селце и с. Могилище, община Каварна, ще защитят птиците, чиято есенна миграция започна в началото на август.

За необходимостта от щъркелобрани по електропроводите в областта от години алармира 80-годишният Никола Атанасов от с. Безводица, който в двора си поддържа пет щъркелови гнезда. Той предупреждава неуморно през годините, че ако не се вземат спешни мерки, има опасност да останем без щъркели. И обяснява, че когато в Добруджа са правили електропроводите, е допусната огромна грешка, като конзолите са поставени на височина над самите стълбове. Когато щъркелите кацнат нощем, те си удрят крилата във високото напрежение и умират. Ежегодно загиват стотици птици, коментира бай Кольо. По негова инициатива преди време НЕК е монтирала птицебрани на стълбовете. Те се поставят, за да предпазят птиците от токов удар, когато кацат по стълбовете на електропровода. Това значително е намалило броя на загиващите птици. При проверка на екоинспектори и природозащитници през есента на миналата година обаче, само в района на далекопровода Плачи дол-Балчик-Безводица са открити 400 загинали щъркела. Той се намира под миграционния път на птиците Via pontica и ежегодно от там прелитат ятата от щъркели.  Предложението на Никола Атанасов е да се обърнат предпазителите на стълбовете надолу или да се монтират достатъчно птицебрани. 80-годишният мъж сезира за тези проблеми институциите вече 55 години. Опасенията му са, че след 10-15 години  щъркелите ще изчезнат от България.
Съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, при намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ-Варна в тридневен срок. В зависимост от състоянието им, инспекцията издава разпореждане за изпращането им в зоологически градини, спасителни центрове или пускането им в природата, в случай че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, обясняват още от инспекцията.
 


Сходни връзки

Е.ОН И "ВиК" ПОСТАВИХА ЩЪРКЕЛОБРАНИ НА ЕЛЕКТРОПРОВОДИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.87 секунди