изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 05:39 EEST
ВЪВЕЖДАТ МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ В КОМПЮТЪРНА СИСТЕМА    
НовиниВ национална компютърна система ще бъдат свързани регионалните музеи у нас, съобщи при посещението си в Каварна директорът на Националния център за музеи и галерии към Министерството на културата Руско Русев.

Целта е да бъде въведена компютърна информация не само за фондовете на музеите, но и за историческите обекти. Очаква се така да се спрат  набезите на иманяри и чрез информационните технологии да се предотврати изнасянето на музейни експонати извън страната, както и връщането им на иманяри, както става сега. Проблемът сега е, че музеите не могат да докажат собствеността си върху древните находки, обясни Русев. Предвижда се системата да разпространява и в страните от Европейския съюз информация за иманярски набези. Така във всеки един момент нашите и европейски специализираните органи ще разполагат с необходимите данни.
Работни групи от музейни специалисти и такива по информационни технологии изяснят какви ще са параметрите на компютърната система, каза още Русев. Очакванията му са до 2-3 години да бъде изграден софтуерът и музейната мрежа, но самата дигитализация вероятно ще отнеме десетина години. Специалистът е убеден, че системата е един от начините да бъдат пресечени набезите на иманяри.
 


Сходни връзки

ВЪВЕЖДАТ МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ В КОМПЮТЪРНА СИСТЕМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди