изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:52 EEST
Вдигат тройно данък сгради догодина    
ПолитикаДо три пъти по-висок данък сгради ще плащаме от началото на 2008 г

Размерът на налога ще се определя от общинските съвети, пише в. "Стандарт". В закон парламентът ще определи само минимален и максимален размер на налога. Разработваният от Министерството на финансите вариант предвижда минималният данък да бъде три пъти по-нисък от максималния. Например налогът може бъде между 1,25 и 3,75 на хиляда или между 1,5 и 4,5 на хиляда от данъчната оценка на имотите. Но колко ще плащаме, ще решават общинарите, обяснява вестникът.
Правото на общинските съвети сами да определят местните данъци беше дадено с последните промени в конституцията. Минималният данък сгради вероятно няма да позволи на общинарите да намалят налога от началото на 2008 г. Но ако вдигнат данъка до максималната граница, ще плащаме за имотите си три пъти повече.
Сега за жилище от 59 кв. м в центъра на София данъкът е 89 лв. При тройно увеличение за същото жилище ще плащаме 267 лв.
Вдигане на налога може да се очаква и заради нови данъчни оценки на имотите. От януари 2007 г. данъчните оценки, а от там и налогът за жилищата бяха повишени с 20%. Но все още данъчните оценки са значително по-ниски от пазарните цени на имотите. Затова законът позволява от 2008 г. да има ново вдигане на данъчните оценки с 20%. Това допълнително ще надуе налогът и приходите в общинските каси. dir.bg
 


Сходни връзки

Вдигат тройно данък сгради догодина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди