изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:20 EEST
ДОБРИЧЛИЯ СПЕЧЕЛИ МАЗНИТЕ БОРБИ В КАРАПЕЛИТ    
НовиниДокато на алая пехливани участваха в схватки, зад трибуните роми се впуснаха в ръкопашен бой с колове и камъни

Добричлията Драгомир Стойчев отново стана баш-пехливанин, като победи в тазгодишните мазни борби, които се проведоха в събота за четвърти път на стадиона в село Карапелит. Единственият българин и християнин, който се състезава с мюсюлманите от единствения у нас спортен клуб по мазни борби в Руен, получи наградата от 600 лева от организаторите и още 500 лева от бизнесмен от Тервелско.
Общо 220 състезатели се включиха в традиционните народни и мазни борби в Карапелит, които в събота се проведоха за четвърта поредна година. В тях участваха състезатели от цялата страна на възраст от 10 до 30 години. Имаше и жени. Сред участниците имаше републикански и европейски шампиони по свободна борба. Борците мериха сили в различни категории, като най-високата бе "баш" - за мъже над 95 кг. Най-много сред участниците бяха юношите - около 80. Останалите 140 се бориха в категориите кадети, мъже и категория "баш". Първите места в своите категории и възрастови групи спечелиха още четирима добрички борци - Стилиян Матеев, Денис Янков, Тунджай Хюсеин и Орхан Басриев.
Най-атрактивни, по традиция, бяха схватките между двойките, които демонстрираха мюсюлманските мазни борби. Характерно за тях е облеклото на състезателите - панталони от черна биволска кожа или къспети. Те струват между 400 и 1000 лева. У нас такова облекло не се прави. Нашите състезатели си доставят къспетите от Турция. Те са с различна големина, в зависимост от размерите на състезателите. През времето, когато те не се състезават, къспетите им са киснати в 50 литра олио. Най-големите състезания се правят и до ден-днешен в Одрин. Такива борби се провеждат и в Гърция, Албания, Македония. В България няма федерация за мазни борби. В Турция има такава федерация. Победител при мазните борби е оня състезател, който успее да търкулне конкурента си по гръб и пъпът му да види слънцето, обясниха съдиите. Хватките при тези борби са по-различни от традиционната борба. Разрешава се пляскане, борбата е по-груба. Единственият спортен клуб у нас по мазни борби е в Руен. Оттам са и повечето от състезателите, които се включиха в състезанията в Карапелит. Сред тях са шампионите в някои от категориите на тазгодишните мазни борби в Турция, обясни личният треньор на състезателите Осман Кънълъ.  По традиция мазните борци се обливат от глава до пети със зехтин. У нас те се обливат с олио. Още повече, че домакин на борбите в Карапелит е Кенан Йълмаз, който е собственик на рафинерията "Клас олио". За тазгодишните борби бяха осигурени 2-3 хиляди литра от мазната течност.
Борците бяха оценявани от съдии републиканска и международна категория, бивши активни състезатели по борба. Най-титулованият от тях е Тодор Бекяров - бивш европейски и световен шампион по борба. Главният съдия на борбите в Карапелит или т.нар. шкипер бе Мустафа Осман Хасан, който е съдия международна категория. В журито бе и заслужилият съдия и майстор на спорта, европейски шампион по сумо, член на Българската федерация по борба Музафер Мустан. Победителите в различните категории при народните борби в Карапелит получиха между 150 и 300 лева.  
Преди началото на борбите се проведе конкурс по ориенталски танци. Двойката - майка и четиригодишната й дъщеря от Карапелит, спечелиха първото място и награда от 200 лева. Присъстващите над хиляда души забавлява Тони Стораро. Наложи се охранители да озаптяват народната любов и напиращите на алая на стадиона да го снимат или да си правят снимки с него.  Специален гост на домакина Кенан Йълмаз бе световният шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. Той пристигна заедно с олимпийския шампион на България и на Турция по борба Зекерие Гючлю. Гост на игрите бе и земеделският министър Нихат Кабил.
Състезанието бе съпроводено и от мелле, в което се включи част от публиката - предимно местни хора от селото. Те се сбиха - с пръти и камъни, тъй като един от публиката направил забележка на друг - да не му пречи да гледа. В боя се включиха и жените. Наложи се полицията да се намеси, за да разтърве развихрилите се роми. Не липсваше и кръв. Но официалните гости и състезателите не разбраха за случилото се и игрите продължиха
 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯ СПЕЧЕЛИ МАЗНИТЕ БОРБИ В КАРАПЕЛИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди