изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:36 EEST
Стачкуващите учители от Добрич изпратиха отворено писмо до всички българи    
ОбразованиеДобрич. България е на път да се превърне в единствената държава в Европейския съюз, в която управляващите потъпкват традиционния стремеж на българина към просвета, се казва в отворено писмо на стачкуващите учители от Добрич до всички българи, предаде радио "Фокус" - Варна.

В обръщението се посочва още, че страната ни е единствената в Европа, в която учителите са на ръба на оцеляването. "Обидно е днес учител с висше образование и максимален педагогически стаж след 10-процентното увеличение от 1 юли да получава 371 лева основна заплата", припомнят преподавателите.
Те отправят призив към обществеността да ги подкрепи в инициативата за събуждане заспалата съвест на управляващите.
"Нека заедно да върнем онова далечно възрожденско време, когато пред учителя мало и голямо заставало с уважение", заявяват в заключение стачкуващите.

Протестиращи учители от цялата страна изпълниха столичния площад “Независимост”
27 септември 2007 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. Учители от цялата страна изпълниха столичния площад “Независимост”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Протестиращите учители запяха “Върви, народе възродени”.
“Днес е време разделно. Ако имате кураж, управляващи - слезте при нас и вижте, че българският учител е достоен човек”, заяви председателят на СБУ Янка Такева. Тя бе категорична, че ако исканията на преподавателите не бъдат изпълнени, учебната година няма да приключи. Според нея на площада са се събрали 6 000 души. От синдикатите попитаха: “Докога управляващите ще лъжат, че образованието е приоритет”.
Протестиращите поискаха незабавна оставка на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.
“Днес учителите преподават най-важния урок на учениците – да защитават и да се борят за правата си”, посочи Такева.
От трибуната бе прочетено отворено писмо до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Георги Пирински и до министър-председателя Сергей Станишев.
Към протеста се присъединиха и много ученици.
Галина ГИРГИНОВА
 
Две хиляди учители блокираха улица в Бургас
27 септември 2007 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестиращите учители в Бургас блокираха едното платно на булевард “Христо Ботев” пред сградата на Областната управа, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Около две хиляди са вече протестиращите учители, включили се в митинга. Те очакваха областният управител Любомир Пантелеев да слезе при тях, за да му връчат декларация със своите искания за поетапно 100% увеличение на учителските заплати, както и за отделяне на 5% от брутния вътрешен продукт за образование. Това обаче не се случи.
В сградата на областната администрация влязоха Огнян Маринов, председател на Синдикат “Образование” и Станка Новакова, председател на Синдиката на българските учители- Бургас. Единствено те бяха допуснати до областния управител, за да му връчат декларацията.
Масови викове на одобрение предизвика появата на жена с плакат в ръцете, на който пише “Родителите подкрепят учителите”.
Продължава протестът на преподавателите пред Областната администрация. Те очакват синдикалните лидери да излязат и да ги информират за хода на срещата им с областния управител.
Катя НИКОЛОВА

 


Сходни връзки

Стачкуващите учители от Добрич изпратиха отворено писмо до всички българи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди