изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:34 EEST
Мини Европа очаква българския модел    
НовиниБългария ще изпрати макет на Рилския манастир, за да бъде прибавен към експозицията Мини Европа. Мини Европа е мястото, където за кратко време може да се обходи целият континент.

България засега отсъства от Мини Европа в Брюксел, съобщава Дойче веле. Страната ни бе предложила първоначално за модел храм-паметника "Александър Невски", но експертната комисия на Мини Европа счела, че моделът по-скоро е в руски стил. Така българското правителство го замени с Рилския манастир.

Миниатюрният модел на Европа е изграден в северната част на Брюксел в съседство с гигантския Атом - един от символите на белгийската столица.

Екип от експерти на изкуството е избрал над 300 модела на най-забележителните архитектурни паметници на страните от Европейския съюз.

Така например Лондон е показан с 4 метров висок модел на часовника „Big Ben", а Италия с възпроизведен модел на част от Венеция с каналите и наклонената кула в Пиза. Германия демонстрира падането на Берлинската стена, а Полша е избрала корабостроителницата в Гданск с паметника на Солидарност, докато Испания пък показва минимодел на Плаза дел Торо - арената за коридата.

Всеки модел е бил избран по три критерия - да представлява археологическа забележителност от съответната страна, да се отличава национално да изразява нещо европейско.

Идеята за създаването на Мини Европа се ражда преди 20 години. Първото по-сериозно обновление на парка се прави след приемането на десетте страни-членoве от разширението на ЕС. Тогава, за да бъдат добавени макетите на новите страни-членове, управата на парка е предвидила допълнителна площ. Това се случи и след приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. До момента все още не е поставен български модел. Румъния постави своя модел през пролетта на тази година. Букурещ избра двореца на Дракула, който седи в близост до тревната площ, предназначена за България.

След като моделът на храм-паметника „Св.Александър Невски" отпадна като вариант, България ще изпрати макет на Рилския манастир. Макетът на Манастира ще бъде изпълнен от Съни Сънийски, съобщиха от българското посолство и се очаква да бъде готов след половин година.  bpost.bg

 


Сходни връзки

Мини Европа очаква българския модел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.85 секунди