изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:58 EEST
Преговорите продължават, учителската стачка – също (ОБЗОР)    
ОбразованиеСофия. Синдикатите поискаха поне 650 лева брутна работна заплата от 1 октомври по време на поредния кръг преговори между техните представители, министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев и президента.

Според синдикатите – на последната среща за първи път министрите са представили реална оферта с разчети за увеличение на учителските заплати. Въпреки това стачните действия ще продължат, преговорите – също.
Държавният глава Георги Първанов от своя страна заяви, че не е обсъждано предложение за увеличаване на учителските заплати под 10%. Президентът допълни, че Министерски съвет е предложил увеличаване на три стъпки с по 10% през октомври тази година, май и октомври догодина, както и 5% за диференцирано заплащане.
Според Първанов е постигнато “сближаване” на позициите по някои важни въпроси. Той определи като “преодолими” въпросите за натовареността на работата на учителите и обема на паралелките, които те трябва да поемат.
Преговорите в президентството продължиха повече от два часа.

***

Добрата новина се отлага. На разговорите със синдикатите и представителите на правителството беше постигнато раздвижване в няколко насоки, каза президентът Георги Първанов. Според него – общо е мнението, че образованието трябва да бъде утвърдено като “действителен национален приоритет”. По думите на президента – на второ място стои утвърждаването от преговарящите страни на промените в образователната система. “Има висока степен на съвпадение по основните параметри на реформите. Различията са минимални и според нас са преодолими”, каза Първанов. Той определи като “преодолими” въпросите за натовареността на работата на учителите и обема на паралелките, които те трябва да поемат.
Според държавния глава в хода на преговорите е постигнато и сближаване по стъпките, с които да се осигури повишаване на учителските заплати. “Има обща воля за повишаване на заплатите от 1 октомври 2007 г., където засега обаче има разминаване в процентите”, каза още Георги Първанов. Той уточни, че не е обсъждано предложение за увеличаване на учителските заплати под 10%. Президентът допълни, че Министерски съвет е предложил увеличаване на три стъпки с по 10% през октомври тази година, май и октомври догодина, както и 5% за диференцирано заплащане.
Според Първанов има и обща воля по преодоляването на изоставането в учебния процес. “Засега се смята, че такива мерки могат да бъдат реализирани, стига стачката да не продължи прекалено дълго”, каза още той. Президентът допълни, че политизирането на проблема ще навреди освен на авторитета на стачкуващите, и на силите за постигане за краен резултат.
“Трудът на учителите и учените остана недооценен в рамките на 17-годишния преход. Трябва да се търси разумно решение, което да е в рамките на възможностите на бюджета”, категоричен бе Първанов.
Преди преговорите в село Белчин, Самоковско, Първанов заяви пред журналисти, че искането за 100%-но увеличение на заплатите на учителите “не е реалистично не защото няма желание, а защото няма ресурс в държавата, който да бъде мобилизиран, за да се отговори на това искане. Но от друга страна е ясно, че трудът на учителите е подценен и трябва да се намерят ресурси в рамките на това, което може, за да бъдат удовлетворени в немалка степен тези искания”, каза президентът.

За първи път получаваме много ясна и конкретна оферта с разчети, които правителството в лицето на министрите на образованието и на финансите ни предложи, каза от своя страна Николай Николов, председател на стачния комитет. Той изрази своята категорична позиция, че каквито и разчети да бъдат правени, увеличаването на заплатите от 1 октомври трябва да бъде достатъчно високо, така че политиката по доходите да доведе до не по-малко от 650 лева средна брутна работна заплата. “Това е психологическа граница, отвъд която учителството в България трудно би могло да се придвижи или примири”, каза Николов. Според него без промени на микрорамката за следващия бюджет е невъзможно да бъдат удовлетворени стачните искания.
Николай Николов каза още, че преговорите ще продължат, въпреки стачката, която остава ефективна и безсрочна.

focus-news.net

СНИМКА

 


Сходни връзки

Преговорите продължават, учителската стачка – също (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди