изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:36 EEST
Учители и синдикати се карат, властта изчаква    
ОбразованиеСтачката продължава. Днешните преговори за учителските заплати в КТ "Подкрепа" бяха демагогия, защото на срещата присъства само един представител на правителството, а образователният министър Даниел Вълчев и министърът на финансите Пламен Орешарски не дойдоха.

Това каза Николай Николов, говорител на Единния стачен комитет. Според него това, че министър-председателят Сергей Станишев е отзовал двамата министри не показва добра държавническа мисъл. Стачката продължава и исканията към правителството 100% увеличение на заплатите няма да бъдат подменени, допълни Николов, предаде БГНЕС.
Днес нямаше смисъл двамата министри - Вълчев и Орешарски, да отидат, защото очевидно нямаше за какво да се разговаря, докато не се върнат лидерите на синдикатите, изтъкна премиерът Сергей Станишев. (виж линка - Кабинетът). В момента лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" са извън България. Изненадан съм от вчерашната случка, защото в тази ситуация се чудя за какво водим преговори и какви са ангажиментите, които се поемат. Това каза още Станишев по повод отмятането на синдикатите от договорената с правителството средна учителска заплата от 650 лв. до 1 юли догодина, както и пропороционалния процент увеличение за непедагогическия персонал. Часове след като бяха договорени тези цифри, синдикатите, заявиха, че са се объркали и всъщност искали 650 лв. средна брутна заплата, но за целия сектор на образованието. Това означава 789 лв. средна учителска заплата и 427 лв. - за непедагогическия персонал.
Междувременно вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов обяви, че се оттегля от преговорите, заради учителското недоволство. Някой продължава да повтаря, увеличението да бъде на три стъпки по 25%, защото не иска стачката да приключи, каза той. Манолов разкри, че изведнъж вчера 70 училища от София заявили алтернативно искане към управляващите за увеличение на заплатите със 102%. Реалистичното е 20% на три пъти, което прави реално до 1 юли 2008 г. някъде около 73%, уточни Манолов. Според него зад организацията на учителите стои политическа сила - кандидат за властта.
Възможно е учителите да започнат да напускат учителските синдикати и да направят нова синдикална структура заради предателството им. Един лидер казва едно, друг - друго, коментира Ася Бояджиева от Благоевградската гимназия по икономика, цитирана от БНР. Отлив от учителските синдикати, прогнозираха и други синдикалисти.
По-рано наобяд над 75 000 учители и непедагогически персонал от цялата страна скандираха два часа пред парламента с викове "Победа!". На места полицейският кордон, охраняващ протестиращите, бе в две редици, а синдикатите призоваваха протестиращите да няма провокации. Протестиращите внесоха на председателя на Народното събрание Георги Пирински кашон с 1 250 000 подписа в подкрепа на исканията на учителите. Преди това протестиращите хвърляха книжни лястовици пред входа на парламента. В някои от тях имаше надписи "SOS за българското образование", "100 процента на момента", "На Орешарски с любов...", "Учителят живее за едното си красно име", предаде БТА.
Към 13.30 часа учителите потеглиха отново към площад "Независимост", където митингът продължи до вечерта.
Така вече четвърта седмица учителската стачка продължава. Утре отново ще има протест на площад "Независимост".
dir.bg
 


Сходни връзки

Учители и синдикати се карат, властта изчаква | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди