изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:32 EEST
НИКОЛАЙ НИКОЛОВ: ДА УПРАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА ДОБРИЧ    
НовиниИнтервю с Николай Николов - кандидат за кмет на Добрич от ПД Социалдемократи


- Г-н Николов, защо се кандидатирахте за кмет на Добрич?

- Добрич трябва да расте и хубавее – да бъде истински европейски град. Аз имам волята да осъществя това. Освен това е време гражданското общество да поеме отговорност. Искам когато се върнат младите, които учат в Европа, да намерят един проспериращ град, достоен за тяхната реализация, а тези, които учат във университетите и колежите в Добрич, да имат високото самочувствие на европейци. В момента младите отиват да работят и живеят във Варна, София или в чужбина.

- Как оценявате мандата на досегашният градоначалник?

- Оценявам мандата на досегашния кмет на Добрич Детелина Николова като положителен, свършени са много неща, но много повече трябва да се направят. Моите приоритети са: ефективно управление на общината, качествено образование, общинска инфраструктура, инвестиции и работа.

- Как ще осъществите намеренията си, ако станете кмет?

- Политическото движение “Социалдемократи” счита за основа на ефективното управление на общините, включването на самите граждани във вземането на важни управленски решения, участието на гражданите в работата на общинската администрация и осъществяване на гражданския контрол върху взетите общински решения.

Искаме местните референдуми да станат основен механизъм за вземане на решения по важните въпроси на общините. Тази практика в България не работи до този момент. Ролята на гражданите до сега се свежда само до гласуване и изразяване на воля само по време на избори. ПДС иска да промени това. Ще предложим механизъм и критерий за провеждане на местни референдуми.

Другата ни важна цел след местните избори ще бъде борбата с корупцията в местната власт. Ще работим за създаване на условия за пълна прозрачност при функциониране на общинската власт. От голямо значение за нас е гражданският контрол. Кметовете и общинските съветници на ПД “Социалдемократи” ще работят за създаване на обществено-политически съвети на местно ниво за мониторинг на работата на общината. Основни участници в тях ще бъдат независими местни НПО, които да осъществяват граждански контрол и мониторинг над общината.

Обслужването на гражданите от общинската администрация е приоритетно за нас. В общините, където движението ще спечели кметско място и/или мнозинство в общинския съвет, ще се постави 30 мин. максимално време за обслужване на един гражданин.

В местната власт ние ще работим за реално стартиране на децентрализация и задълбочаване на този процес, за който обикновено се говори много преди избори, но след това не се предприемат никакви сериозни действия.

Подобряването на административния капацитет на общините ще бъде ключов елемент в работата на кметовете и общински съветници на ПДС. Постигането на резултат в тази насока е свързано най-вече с по-доброто усвояване на средствата от структурните инструменти на ЕС. 

- Един от сериозните проблеми в Добрич и региона е инфраструктурата. Виждате ли решение на този въпрос?

- За ПДС изграждането на общинската  инфраструктура е приоритет. Тя включва общинските – пътна мрежа, ВиК система, електрификация, социална среда комуникационна мрежа. За изпълнението на този приоритет представителите на движението ще използват три основни източника на финансиране – общинския бюджет, държавни субсидии и европейските структурни фондове и кохезионния фонд на ЕС. Подобряването на пътната инфраструктура ще подпомогне бизнеса и социалните контакти на населението.Ще работим специално за осигуряване на информационна архитектурна и социална достъпност за хората с увреждания.

- Освен с добра инфраструктура, как представителите на ПДС в местната власт ще направят Добрич и региона желано място за живеене и работа.

- Основна част от работата на представителите на ПДС в местната власт ще бъде наваксването на икономическа изостаналост, което може да се реализира чрез изпълнението на няколко мерки. Малките и средните предприятия трябва да бъдат подпомогнати да устоят на предизвикателствата на конкурентния натиск на европейския пазар.Формиране на модерни и добре осигурени бизнес зони. Публично-частните партньорства трябва да бъдат стимулирани. Те са от голямо значение за социалната среда, общинската инфраструктура и привличането на инвеститори. Ние сме за нулеви ставки на местните данъци и такси за период от 5 до 10 години за нови инвеститори, които създават работни места, както и за отстъпки от местните данъци и такси за бизнесмени, които инвестират и в общинска инфраструктура.

- На кой друг ваш приоритет бихте акцентирали?

- За ПДС семейството е основна социална единица е в основата на здравото общество. Качеството на живота на семействата е в пряка зависимост от тяхната непосредствена жизнена среда.Именно местните власти са в състояние най-успешно да провеждат политики за ограничаване на престъпността с помощта  на общинска полиция ; Съхраняване и развитие на зелените системи в Добрич. Ще работим за оптимизиране на образователната система в нашия град и за утвърждаването му като академичен център.

Предизборен щаб на ПД "Социалдемократи"

 


Сходни връзки

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ: ДА УПРАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.52 секунди